Детските градини и ясли няма да затварят през лятото

Публикувано на пт, 16 юли 2021
2987 четения

Детските градини и ясли във В. Търново това лято няма да следват обичайния режим с почивни месеци през юли и август, наложен в продължение на дълги години. Промяната е наложена от пандемичната ситуация и условията, които поражда тя. За да не се получава смесване на деца от града, както и от отделните групи във всяко едно детско заведение, от Община В. Търново е взето решение градините и яслите да работят без прекъсване.
“По традиция 6 от детските заведения почиваха през месец юли, а другите 6 – през август, като след това се разменяха, но сега преценихме, че този вариант не е удачен в създалата се ситуация. Въпреки че така Общината се обременява финансово заради допълнителните бройки заместници, които трябва да се осигурят, за да може педагогическият и непедагогическият персонал да използва своя платен годишен отпуск, оставяме всички детски заведения работещи през цялото лято”, каза Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново. Тя допълни, че от наблюденията през месец юни и първата половина на юли става ясно, че детските градини работят на почти пълен капацитет. Намален брой деца има в Балван, където в момента детската градина не работи, както и в градината във Водолей, където малчуганите са болни и няма достатъчна посещаемост.
Игнатова припомни, че децата от четвъртите групи в детските градини, след получаване на удостоверенията за завършено предучилищно образование, следва да ги напуснат и да се подготвят за училище. Практика и устойчива тенденция в общината обаче е да се прави допитване до родителите дали имат желание децата им да продължат да посещават детската градина до началото на месец септември. Тъй като те са все още малки и няма как да остават сами вкъщи, а частните занимални и детегледачките излизат по-скъпо, от Общината дават възможност децата да останат в градината и много родители се възползват от това си право, сподели Игнатова. Тя припомни също, че приемът в новата детска градина “Шареният замък” върви добре, като вече има записани 40 деца от всички възрастови групи. След 1 август родителите могат да посетят сградата, за да разгледат и да се запознаят с условията там, уточни още Игнатова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново