Деца от пет държави майсториха лампи от непалска хартия в СОУ “Емилиян Станев”

Публикувано на ср, 20 Апр. 2016
622 четения

За Краля на лампата Николай Табаков и неговите концерти в Рила на 1876 м надморска височина

Ученици от пет държави майсториха лампи от ръчноизработена непалска хартия в СОУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. В тайните на своя приказен свят на светлината ги посвети Николай Табаков от Дупница, по-популярен като Краля на лампата. Той представи пред младите си приятели от Шотландия, Франция, Германия, Словения и Румъния технологията за направата на красивите осветителни тела, а след това чужденците с негова помощ сътвориха свои.
48 ученици и 17 учители от петте страни гостуваха през миналата седмица в най-голямото училище в областта. Заедно с българските си колеги те работят по международния проект “Арт нуво – Арт ренуво”. В рамките на работната среща те участваха и в други творчески работилници. В петък всички продукти, създадени в ателиетата по време на визатата, бяха подредени в обща изложба във фоайето на третия етаж в училището.
В началото на уъркшопа Ники накратко обясни стъпка по стъпка как се правят лампите, а през това време децата оглеждаха с интерес рамките и си избираха, защото всяка е уникална – с различни форми и фигури. Показа им как да очертават хартията, как да я залепят във формичката, как да изравняват и да зачистват, ако нещо стърчи.
“Хартията се прави изцяло на ръка във високата част на Хималаите, а аз най-много харесвам бялата с вградени цветя и растения в нея. Научих, че я изработват бежанци от Тибет. Те са живели там до 50-те години, но след като Китай напада страната, са избягали в Непал. Това са семейни анклави, които живеят високо в планината и се препитават само с хартията, която изработват. Те сами отглеждат растенията, от които я правят, а технологията се предава като традиция в семейството”, разказа Кралят на лампата.
Николай Табаков обучава десетки ентусиасти от цялата страна и чужбина
как се опитомява огънят, откраднат от Прометей.
През майсторските класове на усмихнатия артист са преминали около 600 души на различни възрасти. Своето изкуство той е представял на Монмартър в Париж, в британската столица Лондон, в Испания. Това лято планира да направи изложба в Прага и в продължение на месец да учи чехите как сами могат да си направят лампи.
Неговото изкуство си има предистория. Преди години е работел в ателие за ръчно правени свещи, а там се продавали и традиционни марокански лампи, изработени от метал и кожа. “Казах си: Това и аз мога да го направя. И така, купих тел, взех електрожен, започнах да заварявам… и се получи. Изработих две-три конструкции, но си изгорих сериозно очите и няколко дни не можех да виждам нищо. След това около три месеца телта седеше у дома, подритвахме я с жена ми и все още нямах идея какво точно ще направя от нея. Тъй като преди време се занимавах с изработването на дървени лампи, имах останала хартия и реших да облепя заварената вече тел. За моя радост, лампите станаха много интересни”, споделя майсторът.
Той признава, че изработва лампите с огромно удоволствие, а играта с формата и светлината го забавлява. За него
лампите са фантазия, красива измишльотина, която свети.
“Първата ми изложба включваше само шарени лампи – червени, оранжево-жълти и жълто-бели. Тогава се чуха мнения, че в подобни ярки цветове, трудно ще се впишат към всеки интериор. Затова на втората експозиция представих само бели. Харесаха ми как изглеждат и оттогава изработвам основно бели лампи”, каза още Ники Табаков.
По думите на артиста светлината е малък дух, затворен в лампа. Затова винаги избира лично хората, на които ги продава. “Имам сайт и когато ми се обаждат, искам подробно да ми разкажат собствената си фантазия за някаква много специална и уникална лампа, която се опитвам да реализирам. Понякога ми разказват сънищата си. Невероятно е, че резултатът накрая винаги е много добър”, усмихва се Ники.
Години след началото Ники твърди, че е изненадан от резултатите на неговия експеримент. “Изненадан съм, най-вече от лампите, които правят страхотно пътешествие и дори сега се забавлявам с това да се опитам да провидя до къде ще стигнат, как ще се развият, защото те са като жив организъм, а аз само им помагам да правят това, което им се прави. Пък и да правиш ръчно правени неща, да пътуваш из цялата страна и да вършиш нещата, които обичаш, и то в България, си е за изненада, при това приятна.”
Ники е дипломиран учител по рисуване и трудово обучение, но никога не е практикувал професията в училище. Освен майстор на лампи, той е музикант и
свири на барабани в група Blues Traffic.
В часове за извънкласни занимания преподава тарамбука на децата в родния си град Дупница. Освен това веднъж месечно ходи при децата от SOS селището в с. Трън, които също учи на това вълшебно изкуство – музиката.
От 10 години Ники Табаков и неговите съмишленици от бандата правят концерти в Рила на хижа “Скакавица”, която се намира на 1876 м надморска височина. “В началото искахме да видим дали нашите фенове са готови да положат усилия в името на нашето изкуство. Лесно е да се забавляваш в клуб в София, Варна или Пловдив, а за този концерт трябва да вървиш два часа пеша в планината и да спиш на твърдите нарове в хижата”, обяснява музикантът.
За изпълнители от групата преживяването също е неповторимо. “До там няма път за автомобили, затова цялата техника – апаратурата, барабани и др., качваме с коне. Един керван от десетина коня и нагоре пеша. Носим си и генератори за ток, защото и електричество няма. Обичам да правя такива по-трудни неща. Лесните – отиваш с колата, настаняваш се в хотела и почиваш, някак не ме привличат. Трябва да има предизвикателство за духа.”
Най-голямата награда за музикантите е, че на концертите им под звездите се събират около 120 човека. Двете хижи на Скакавица се пълнят, а между тях се опъват и палатки. Вдъхновени от постижението, артистите вече имат и първото турне в планината – на хижите “Скакавица”, “Седемте рилски езера” и “Иван Вазов”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново