Деца и възрастни помагат на училището в Русаля

Публикувано на вт, 22 Дек. 2020
269 четения

Даскалът по музика Добрин Пелтеков обедини хора от различни възрасти и професии в кампанията “Деца рисуват за деца”. В основата ѝ са ученици от В. Търново, желаещи да помогнат на своите връстници от Училище по изкуства и занаяти “Димитър Екимов” в Русаля. Те намират подкрепа и от фондация “Ген. Протогеров”, учители по изобразително изкуство, български език и литература, професионален фотограф и ИТ специалист. Виртуалната благотворителна изложба-базар може да се посети на “Сайт за доброта” на адрес http://charity.misterj.eu от 21 декември.
Възможно ли е ученици да видят реализацията на своя труд, знания и компетентности на базата на изконни човешки добродетели или чрез тяхната проява? Как да мотивираме учениците да проявят желание да участват и да осъществят проекта в навечерието на Коледа? Нали точно тогава стават чудеса? Това са част от въпросите, които вдъхновяват учителя по музика Добрин Пелтеков за кампанията “Деца рисуват за деца”. Първите, които се включват в нея, са неговите колеги – учителите по изобразително изкуство и български език и литература от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” – Наталия Стоянова-Карапенчева и Даниела Узунова. Техните талантливи ученици, рисуващи с любов и вдъхновение, даряват своите рисунки за набиране на средства, за да помогнат за развитието на уменията на връстниците си от училището в Русаля. В реализацията на идеята се включва и Галя Николова – художник, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства и преподавател. Заедно със своите ученици тя също дарява десетки рисунки и картини. Към някои от тях има видео, в което участват ученици от Музикална училищна телевизия – МУТВ. Те изготвят рекламното видео, подбират подходяща музика и придават глас на текстовете към рисунките, написани от техни съученици.
В подкрепа на кампанията известният английски фотограф Тим Клинч, който от години живее във великотърновското село Миндя, решава да дигитализира своите творби, а голяма помощ за изграждането на сайта оказва Аделина Низамова от София.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново