Депутатът Явор Божанков: “Г. Оряховица трябва да има скоростна връзка с АМ „Русе – Велико Търново”

Публикувано на ср, 24 ян. 2018
394 четения

Жителите от района на Г. Оряховица ще се успокоят, едва когато Агенция “Пътна инфраструктура” поеме сериозен ангажимент и започне проектиране на скоростна връзка между железничарския град и новата автомагистрала „Русе – В. Търново“. Това заяви народният представител от “БСП за България” Явор Божанков по време на общоселска среща в Първомайци. Хората питаха дали трафикът от града към магистралата ще продължи да минава през селото им и да създава опасност за живота и имуществото им.

„До 2023-2025 г. ще има завършена автомагистрала. Нашето населено място остава на стария и единствен път от Г. Оряховица към трасето на магистралата със съответните рискове за хората. Поставих този въпрос в АПИ. Отговорът им беше, че трафикът ще продължи да минава на старото място. Този отговор е неприемлив, затова ще използваме всички свои средства, за да се преборим за скоростна връзка – обжалвания, подписки, протести“, обясни Божанков.

Той показа проектните варианти на трасетата и обясни двата аспекта на проблема – разположението на трасето на магистралата и връзката є с град Г. Оряховица. Депутатът заяви, че голямата му мисия е този път да не минава през селата Първомайци и Поликраище. „Редно е Г. Оряховица като транспортен възел с летище и най-голямата разпределителна товарна гара, да има и модерна връзка с магистралата. Това означава път, който не минава през населените места и свързва индустриалния център с магистралата”, коментира депутатът.

Народният представител Явор Божанков ще проведе подобни срещи във всяко населено място, което ще бъде засегнато от трасето на магистралата.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново