Деня на розовата фланелка отбелязаха учениците в Гимназията по туризъм

Публикувано на ср, 22 февр. 2023
197 четения

Учениците от Гимназията по туризъм във В. Търново отбелязаха Деня на розовата фланелка. Той е свързан с противопоставянето на тормоза в училище и се чества всяка последна сряда на месец февруари. Тази година редица дейности осъществиха гимназистите от 11 “в” клас, специалност “Организация на туризма и свободното време”, и момичетата Ния, Вероника и Моника от 11 “а” клас, специалност “Администратор в хотелиерството”. Под ръководството на учителя по професионална подготовка – Владимира Тончева, и педагогическия съветник – Бела Димитрова, с голям ентусиазъм и желание те изработиха арка от розови балони, селфи рамки и тениски – символи с различни послания. Учениците от 9 “в” клас, специалност “Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение”, участваха в играта “Колония на Марс”, където сами изведоха приоритети по отношение на правата и задълженията в групата, как да правят компромиси и стратегии за групови преговори. Тази година инициативите преминават под мотото “Не на насилието над жени и деца”, посочиха от училището.
Денят на розовата фланелка започва да се отбелязва през 2007 г. Той е следствие на инцидент в едно канадско училище, в което група ученици тормозят свой съученик за това, че е дошъл на училище, облечен в розово поло. На следващия ден две смели момчета купуват 50 розови тениски и ги разпространяват сред съучениците си в подкрепа на своя тормозен съученик. Така новината се разпространява вълнообразно и на следващата година започва да се отбелязва от всички съпричастни и казващи “Не на тормоза”.
“Целта ни е да събудим обществото и да покажем, че ние, младите не подкрепяме тормоза и насилието под каквато и да е форма”, споделят учениците от ПГТ “Д-р Васил Берон”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново