Денислав Станчев от ПМГ завоюва среброто на Менделеевата олимпиада в Беларус

Публикувано на вт, 1 май 2018
702 четения

Дванадесетокласникът Денислав Станчев се завърна със сребърен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия, която се проведе в беларуската столица Минск. Абитуриентът от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” бе сред четиримата избрани в националния отбор на страната. Те са завоювали общо четири отличия – 3 сребърни и един бронзов медали. В 52-о издание на престижния форум т.г. са участвали най-много държави в историята на състезанието – 130 участници от 22 страни.

Денислав заслужи правото да стане част от представителния тим на България с отличното си представяне в 50-ата юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, където се пребори за бронзовия медал. Освен лауреатското звание, той спечели и студентски права по химия и медицина в избран от него университет. Възпитаникът на ПМГ е сред 11-те български ученици, избрани за разширения национален отбор. След контрола в началото на юни ще стане ясно дали младежът от старата столица ще участва и в юбилейната световна олимпиада по химия, която тази година ще бъде в Чехия и Словакия. Заслуга за отличната подготовка на младия химик от профил „Биология и химия“ има неговата учителка Виолета Константинова.

Ученици от ПМГ спечелиха бронзовите медали в отборното класиране на ХХ-ото Национално състезание по химия и опазване на околната среда, което се проведе в Ловеч. Единствено възпитаници на гимназията са представяли област Велико Търново във форума. В него са се състезавали Ралица Златанова, Елица Добрева, Анна Дикелова, Мария Дачева, Елица Бонева и Пресиана Стефанова. Впечатляващото представяне на Ралица Златанова от 12 клас є е донесло бронзов медал и оценка отличен 6.00 в индивидуалното класиране. С този висок резултат тя е придобила студентски права във Факултета по химия и фармация на СУ „Климент Охридски“. С отлична оценка 6.00 в индивидуалното класиране е и Елица Добрева от 12 клас, която ще използва резултата си при кандидатстване в МУ – Плевен. И Анна Дикелова от 12 клас също е с отлично постижение и придобити студентски права. Мария Дачева и Елица Бонева са от 11 клас са постигнали много добри резултати (5.00). Отбора на ПМГ са подготвяли учителите Виолета Константинова и Росица Петрова.

Златина ДИМИТРОВА

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново