Декани от ВТУ на бунт срещу сегашното ръководството, искат проф. Кутева за ректор

Публикувано на вт, 26 Февр. 2019
5299 четения

Декани и членове на Академическия съвет на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” на бунт срещу сегашното ръководство на висшето училище, което, по думите им, не се придържа към академичния дух и законите. ВТУ се нуждае от промяна, обединяваме своите усилия, за да може тя да се случи, заявиха на специална пресконференция народният представител доц. Милен Михов, проф. Мирослав Гълъбов – декан на Факултета по математика и информатика, проф. Венка Кутева, декан на Педагогическия факултет, проф. Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство, и историкът проф. Петко Петков, който беше част от предишното ръководство. Те обявиха, че проф. Кутева е човекът, който може да обедини академичната общност, за да може ВТУ да върне полагащото му се място.
Недоволните са силно притеснени от финансовото състояние на университета. На заседанието на Академическия съвет в понеделник сегашното ръководство на ВТУ е обявило, че ще поиска разрешение за сключване на голям заем от българска банка. ” Направени бяха внушения, че аз и организацията, която представлявам, ще блокираме сметките на ВТУ за Великденските празници, затова ще е необходим този заем. Това означава, че въпреки държавната помощ и увеличения бюджет, университетът пак е в състоянието от 2016г.”, заяви доц. Милен Михов.
Той и колегите му обявиха, че сегашното ръководство няма капацитета да управлява финансите на ВТУ. От направените проверки и одити от Министерството на образованието за периода 2016-2018г. става ясно, че липсва документална обосновка на изразходваните средства в размер на 319 000 лв. по проекта за видеонаблюдение и контрол, станал известен като “Биг Брадър”. По първоначална информация проектът трябваше да е в размер 3,8 млн. лв. и да се реализира от частен инвеститор и съучастие на университета в размер на 600 хил. лв.
В одита, изискан от доц. Михов, се казва още, че не може да се установи обемът и количеството на възложените инсталационни и монтажни работи, както и изпълненията на действията по съответния договор поради липса на проектно предложение, съдържащо параметрите на проекта. Към университета са изпратени питания от одитния екип, за да бъдат разяснени сключените договори във връзка с този проект, но от ВТУ са отказали такава информация.
След приключването на проверките във връзка с установените нарушения на Закона за обществените поръчки министерството е уведомило с писма Държавната финансова инспекция и Районната прокуратура във В. Търново, за да предприемат те действия по компетентност.
По думите на Михов днешното ректорско ръководство е обявило още куп грандиозни проекти, които обаче не са се случили. Сред тях е Центърът за обучение на лекари във Виена, проектът за сътрудничество с партньори от Италия и за обучение на италиански граждани в педагогическа правоспособност. “Този проект придоби скандални измерения, той беше свързан с подправяне на решение на Академическия съвет. Беше обявено, че нашият университет ще открие филиал в Македония, в град Св. Николе, който е по-малък от Полски Тръмбеш. В македонските медии има информация, че ръководството му е разследвано за издаването на фалшиви дипломи. Беше обявен и мащабен проект на стойност 18 млн. лв. за изграждането на закрит паркинг и учебен корпус зад Факултета по изобразителни изкуства”, припомни доц. Михов.
По думите на декана на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов сега във ВТУ цари страх и безпаричие. “Сегашното ръководство не може да управлява парите, които получава от държавата, не умее и да комуникира с фирмите, на които дължи пари. Това води до запори на сметките на университета, последният е за 80 000 лв.”, обяви математикът.
Бившият зам.-ректор Петко Петков заяви, че не може да приеме факта, че сегашното ръководство постоянно сипе обвинения срещу предишното, на което е
било приближено.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново