Дават до 100 000 лв. за проекти на хора с увреждания за достъпна жилищна среда

Публикувано на пт, 27 ян. 2023
1759 четения

Стартира кампания за набиране на проектни предложения, които ще се финансират по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с увреждания през 2023 г. Това обявиха от Министерството на труда и социалната политика. Документи могат да се подават до 24 април.
По Компонент 1 “Достъпна жилищна среда” хората с увреждания могат да кандидатстват с предложения за изграждане и монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори. Всеки одобрен проект ще бъде финансиран с до 100 000 лв. Ако стойността на проектите е по-висока, кандидатите ще могат да съфинансират изпълнението на допустимите дейности.
От тази възможност могат да се възползват собственици на жилища, които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички и са с постоянен или настоящ адрес в същата сграда. Допустими кандидати са и сдружения на собствениците в етажната собственост в многофамилни жилищни сгради, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички.
Одобрените проекти по Компонент 2 “Лична мобилност” ще се финансират с до 8000 лв. Средствата ще се отпускат за преустройство на лек автомобил за човек с трайни увреждания, монтиране на помощно съоръжение или приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка в моторно превозно средство, както и за закупуване на автомобил с вече извършено изменение. Кандидатите ще могат да получат и средства за шофьорски курс. Право да кандидатстват по втория компонент имат хора с трайни увреждания, с доказан дефицит на долни и/или горни крайници и решение на органите на медицинската експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат шофьори.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново