Държавата даде над 500 000 лв. за старчески дом и го заряза

Публикувано на ср, 6 апр. 2016
529 четения

В с. Тодювци се чудят как да се намерят пари за довършване на сградата

Държавата даде над 500 000 лв. за старчески дом с 50 места тук и после го заряза, с болка споделят балканджиите в еленското село Тодювци. Местните хора вече се чудят на кого да се оплачат, на кой Господ да се молят и как да убедят управниците да отпуснат още 400 000 лв., за да се довърши сградата. А тя вече е започнала да се руши от времето. Всеки ден я гледаме, обикаляме, във всяка втора къща има ловци, пазят имота, но това не помага, пари трябват. Толкова стари хора чакат за такъв дом, а ние го имаме и той не може да заработи, гневят се местните.
Писал съм няколко пъти на премиера Бойко Борисов да дойде и да види този незавършен дом. Той прати експерти от социалното министерство, но нищо не се промени, казва Петър Петров, който срещаме на мегдана. Мъжът ходил и при общинските архитекти по въпроса. Те му казали, че ако се завърши този дом, държавата после ще плаща много пари и за издръжката му. Това ядосало бай Пешо, който недоумява как държавата може да даде 30 млн. лв. за кучешки приют в София, а няма 300 000 лв. за Тодювци.
Болката за недовършената сграда е на всички в селото. Искаме да бъде завършена, вече е модернизирана вътрешно, със самостоятелни санитарни възли, стаите са с по две легла, реконструирана е по европейски стандарти, казва Росица Стефанова, кметски наместник. Тя обяснява, че около 400 000 лв. са необходими за отоплителна система, кухненски блок и оборудване на стаите. В началото парите дошли от Социалния инвестиционен фонд, който после бил закрит и финансирането секнало. Стефанова припомня, че през 2000 г. това е бил детски дом, който бил закрит, след като децата били преместени на други места. След 8 години беше одобрен проект именно по Социалния инвестиционен фонд. Всяка година еленската община кандидатства по различни програми за финансиране на сградата, но пари не идват. Последният проект е бил преди 2 г. по програмата “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, чрез който са поискани 351 000 лв.
Днес съм написала удостоверение за семейно положение за един мъж от с. Бейковци, който трябва да бъде настанен в дом. Може и да чака две години, защото места няма, споделя Стефанова. И допълва, че хората от района непрекъснато я питали за сградата в Тодювци. Имаме природа, красота, тишина, спокойствие, в нашето село тук не се краде, хората са добри и това всеки го оценява. Като заработи приютът, ще бъдат разкрити 20 работни места и това е много добре за селото, което включва и над 18 махали. Имаме много хора, които работят във Велико Търново и Горна Оряховица, идват си през почивните дни. Ако има работа тук, няма да пътуват. Това обикновено са млади семейства с деца. Дори биха се върнали за постоянно фамилии кореняци от Варна и Добрич, които имат наследствени къщи в селото и ги поддържат. В Тодювци имоти не се продават, с гордост казва кметският наместник.
Стефанова смята, че държавата подценява Тодювци и не осигурява финансиране за старческия дом, защото тук живеят постоянно към 70 души, макар лятото да стават двойно повече. Населението ни е младо, средно между 25 и 60 г. В Тодювци живее както момиченце на 2 години, така и столетник на 102 г., допълва кметицата.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Повече за живота в малкото балканско селце четете в следващите броеве на “Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново