Дарение за близо 2000 лева зарадва децата от училището в Русаля

Публикувано на пн, 19 апр. 2021
451 четения

Дарение за близо 2 хил. лв. зарадва децата от Училището по изкуства и занаяти “Димитър Екимов” в Русаля. То включваше графични таблети и всякакви материали за рисуване и изработка на художествени изделия, както и голяма торта. Дарението беше осигурено благодарение на кампанията “Деца рисуват за деца”, която се проведе по инициатива на Добрин Пелтеков, известен като Даскалът по музика. В благотворителната акция той обедини хора от различни възрасти и професии. В основата ѝ бяха ученици от В. Търново, желаещи да помогнат на своите връстници от училището в Русаля, намерили подкрепа и от фондация “Ген. Протогеров”. Първите, които се включиха в благотворителната инициатива, бяха колегите на Пелтеков – учителите по изобразително изкуство и български език и литература от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” – Наталия Стоянова-Карапенчева и Даниела Узунова. Техните талантливи ученици, рисуващи с любов и вдъхновение, дариха свои рисунки за набиране на средства. В реализацията на идеята се включи и Галя Николова – художник, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства и преподавател. Заедно със своите ученици тя също дари десетки рисунки и картини. Към близо 60 от тях имаше интерактивно видео, което създадоха ученици от Музикална училищна телевизия – МУТВ. Те изготвиха рекламното видео, подбраха подходяща музика и придадоха глас на текстовете към рисунките, написани от техни съученици.
“В кампанията участваха 76 рисунки, от които бяха откупени 49. Техните цени варираха от 20 лв. до 150 лв. Най-малката художничка, която дари своя творба, беше едва 3-годишна. Учителите и преподавателите също предоставиха свои картини. За целта бе създадена и специална интернет страница. Процесът от идеята до нейната реализация беше дълъг и аз нямаше да успея, ако не бяха всички, които ме подкрепиха. Ние трябва да възпитаваме децата, които са нашето бъдеще, и не можем да сме само предаватели на информация във вид на уроци. Един учител трябва да бъде нещо повече от това. Информацията я има навсякъде. Нужно е преди всичко да научим децата на човечност, на християнски ценности, на любов и на доброта”, каза учителят Пелтеков. “Кампанията за нас беше повече от успешна. Реакциите на децата и техните щастливи и усмихнати лица са нашата награда”, добави Георги Радев от фондация “Ген. Протогеров”.
Училището по изкуства и занаяти в Русаля отвори врати през 2014 г. В момента там учат 32 деца на възраст от 4 до 15 години. В него, освен с рисуване, децата се занимават също с музика, танци и театър. Това е единственото по рода си училище в България, което обаче не среща очакваната подкрепа от страна на държавата. Неговите създатели се радват на много приятели, съмишленици и дарители, но това не е достатъчно, за да реализират своите първоначални идеи.
“Ние планираме да направим така, че децата да започват своето обучение при нас от предучилищна възраст и да остават тук до завършване на гимназиалния етап. Това е необходимо, за да можем да преодолеем част от дефицитите, с които идват момичетата и момчетата от социално слаби семейства. Така ние ще ги научим на нов морал, знания, умения и възпитание, които биха били много полезни за тях”, каза управителят на училището Анимари Димитрова, припомняйки, че предстои изграждане на гимназиален корпус и завършване на кухнята столова. “Ако успеем да доразвием нашите идеи, това място може да се превърне в един оазис на културата, образованието и изкуствата”, допълни Златко Златков, технически директор на училището.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново