Д-р Яна Колева, началник на гастроентерологичното отделение при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, Велико Търново: “40 % от жлъчнокаменна болест се открива случайно след ехографско изследване”

Публикувано на вт, 29 юли 2014
38655 четения

– Д-р Колева, какво представлява холелитиазата или жлъчнокаменната болест?
– Холелитиазата е метаболитно заболяване, което ангажира жлъчния мехур и е свързано с натрупване на конкременти (камъни). Трябва да се прави разлика между жлъчка и жлъчен мехур. Жлъчката е секретът, който се отделя в чернодробната клетка, а жлъчният мехур е резервоарът на жлъчката. Това е изключително важно да се знае, тъй като много често влизаме в конфликти с пациенти. Особено тези, които са оперирани, казват: “Аз нямам жлъчка”. Да, пациентът няма жлъчен мехур, но има жлъчка, защото черният дроб функционира.
– Какви са причините за възникване на това заболяване?
– Камъните в жлъчния мехур се образуват в резултат на седементация на жлъчката. Причините са различни. В основата е нарушената синтеза и секреция на жлъчка от черния дроб. Има пациенти, които са с повишена концентрация на нестабилни жлъчни киселини и това води до формиране на жлъчни камъни. Друга причина за холелитиазата са различни дискретни възпалителни заболявания на жлъчния мехур, които нарушават стабилността на жлъчката като течност. Има пациенти с нарушена обмяна на билирубина или болни с различни кръвни заболявания, които също имат повишено образуване на жлъчка с нарушени свойства. Те също развиват камъни.
40 процента от жлъчнокаменната болест се открива случайно при ехографски преглед, без никаква клинична картина, жените страдат три пъти по-често от мъжете. Няма точно проучване каква част от българите имат камъни в жлъчния мехур, но се смята, че дамите с “Рубенсов тип”, тоест по-пълните, са по-застрашени. Но по-принцип всеки, който има наднормено тегло, може да има проблеми с този орган.
Възпалителни заболявания в областта на дванадесетопръстника също могат да доведат до нарушено оттичане на жлъчката след нахранване и това създава условия за застой на жлъчка, това води до образуване на камъни. Така че причините са различни.
– А водата, която пием, може ли да бъде причина?
– Не, но затлъстяването и захарният диабет са предпоставки.
– Това отнася ли се и за хипертонията?
– Не, високото кръвно налягане има отношение към бъбреците и ги уврежда.
– Паразитите у човека риск ли са за жлъчнокаменна болест?
– Да, ламблиазата също е причина за появяване на заболяването. Преминаване на паразита през жлъчните пътища е част от биологичния цикъл от неговото развитие и това може да стане причина за формиране на камъни по-нататък.
– Какви са симптомите, че в един човешки жлъчен мехур вече са се образували камъни?
– Пациентите се оплакват от тежест, имат чувство за разтягане в дясното подребрие, гадене и лош вкус в устата, дискомфорт след нахранване. Това се случва най-често след прехранване или употреба на мазни храни, пържени ястия, шоколад или концентриран алкохол.
Особено характерни са жлъчните кризи и обикновено се проявяват, когато камъните преминават в протока на жлъчния мехур. Те могат да попаднат и в дванадесетопръстника. Коликата може да продължи до няколко часа, а болките имат пристъпен характер и се локализират в дясната или средната част на корема, като често се излъчват към гърба и дясното рамо. Възможно е човек дори да пожълтее по време на криза, да има температура и втрисане. Тези симптоми са в резултат от блокиране на оттичането на жлъчка в чревния тракт.
– Какво вижда ехографът при преглед на такъв пациент?
– Ехографът вижда камък и по-тежката фаза на възпалението. Останалите промени в жлъчката се доказват клинично.
– Има ли наследственост и зачестява ли холелитиазата?
– Да, има наследственост и тя определя типа метаболизъм в черния дроб. Холелитиазата е по-честа при жените, както вече казах, и много често първата проява е по време на бременност, защото тогава се променя метаболизмът на организма. Това, което прави впечатление през последните години, е появата на камъни в жлъчката след провеждане на тежки диети с гладуване. Храната е основният стимул за изпразване на жлъчния мехур. Това осигурява добър кръговрат на жлъчката и не позволява нейното седиментиране в жлъчния мехур. Когато има гладуване и прекратяване на диетата, може да очакваме изчезване на т.нар. микрохолелитиаза, но има и пациенти, които остават с трайни камъни.
В миналото беше известно, че едри бели жени имат жлъчни конкременти. Сега все по-често слаби млади момичетата се оплакват от жлъчнокаменната болест. Има дори 17-18-годишни младежи с холелитиаза. Но в годините нещата се променят и най-вероятно начинът на хранене има отражение. Честотата на заболяването се увеличава с възрастта и това е разбираемо. Но тук може да прибавим и по-честите прегледи, които се извършват на населението. По този начин откриваемостта е по-добра.
– В тази връзка, когато вече е открита жлъчнокаменната болест, какво е лечението?
– Ако питате хирурзите, те ще кажат – операция. Но не всички гастроентеролози са съгласни с това стопроцентово оперативно лечение на безсимптомната холелитиаза. Но много важно е отношението на пациента към болестта той да бъде отговорен и да спазва съответната диета и по този начин да няма клинична изява на камъните в жлъчката. Аз обаче съм категорична, че има ли холелитиаза, в определен етап тя трябва да бъде оперирана. И по възможност това не бива да се случва, когато вече има усложнения. Жлъчнокаменната болест може да ни изненада всеки момент и пациент, който носи такива камъни, може да получи жлъчна криза по всяко време.
– До какви усложнения може да се стигне, ако операцията бъде извършена късно?
– На първо място това е възпаление на жлъчния мехур, което да ангажира по съседство и черния дроб. Може да бъде засегнат и панкреасът. Анатомично жлъчните пътища имат връзка с големия панкреасен канал. Много често жлъчните усложнения се предизвикват от засягане на панкреасната жлеза и това може да доведе до смърт на пациента. Затова съветваме, когато човек има камъни в жлъчката, да се оперира.
Когато пък имаме усложнена холелитиаза, трябва да се прецизира дали операцията трябва да се извърши веднага или има възможност усложнението да бъде овладяно и в неотложен момент човекът да бъде опериран, с цел това усложнение да бъде ограничено.
Друго усложнение при дългогодишна жлъчнокаменна болест е развитие на вторичната билиарна цироза и първичен карцином на жлъчните пътища. Това става от постоянното възпаление.
– Жлъчните камъни могат ли да се стопят и изхвърлят чрез лекарства или лазер?
– Не, няма такова нещо. Има ендоскопско оперативно лечение на холелитиазата и такъв сектор е развит в МОБАЛ. При него пациентът се възстановява много бързо. През последното десетилетие това лечение е “златният стандарт” при хирургията на доброкачествените заболявания на жлъчния мехур. Вместо по-големия разрез при конвенционалната операция, при лапароскопската холецистектомия през няколко малки отвора се вкарва камера и специални микроиструменти. Лапароскопът предава образа от коремната кухина на монитори в операционната зала. Рискът от инфекции и болката при този тип операции са по-малки и възстановяването е по-бързо.
Що се отнася до т.нар. топене на камъните, то може да се извърши при холелитиаза, която е възникнала сред раждането. Тогава камъните съдържат само холестерол и в медицинската практика има медикамент, който разтваря камъните. Но ние, лекарите, не сме сигурни дали след стопяване камъните няма да се образуват отново.
– Когато човек остане без жлъчен мехур, след това необходимо ли е да спазва определена диета?
– Все пак, да. Не трябва да употребява висококалорични и мазни храни и периодично е необходимо да се правят т.нар. “медикаментозни душове”, които да ограничат отделянето на жлъчка от черния дроб, като по този начин се прави профилактика на жлъчните канали вътре в самия черен дроб. Това се препоръчва два пъти годишно, за да не се появят усложнения в по-късен етап.
Няма проблем човек да живее без жлъчка. По принцип тя има само резервоарни функции. Постепенно след отстраняването й жлъчните пътища се адаптират към новата ситуация и функционирането на организма продължава както и преди.
– Д-р Колева, как може да се предпазим от жлъчнокаменната болест?
– Ако може да говорим въобще за такава профилактика, това е рационалното хранене. В нощните часове черният дроб функционира интензивно и жлъчният мехур складира по-концентрирана жлъчка. Ако сутрин не закусваме, не предизвикваме контракция на жлъчката, тоест не осигуряваме нейното нормално функционирване. Така отново опираме да една малка сутрешна закуска, която да бъде задължителна. Например, лошата работа на жлъчката и недостатъчното й отделяне води до тежък запек. Сама по себе си жлъчката е най-мощният детергент в природата, която разтваря мазнините. По този начин тя осигурява действието на храносмилателната система и на ензимите. Това е основната й задача.
– А опасно ли е нощното хранене?
– Да, опасно е, защото се поемат въглехидрати, мазни и тестени храни. През нощта метаболизмът на човека е забавен биологично и това осигурява високи нива на кръвната захар.
– Ако човек има камъни в жлъчния мехур, задължително ли е да има камъни и в бъбреците?
– Може да има съвпадение, но механизмите на формиране на камъните в двата органа са различни. Така че не е задължително.
– Един гастрит може ли да провокира образуването на жлъчни камъни?
– Винаги има реакция от страна на стомаха и на дебелите черва. Всяка болест си има последици и те са обвързани с целия организъм. За съжаление у нас храните са химизирани, здравословни са тези, които сами можем да си произведем в градината или на село. Но не всеки има тези условия. Същото се отнася и за киселото мляко. Не искам да правя реклама, но еленската мандра прави и кисело мляко с пробиотик по рецепта на Института по хранене в Пловдив, което наистина е полезно.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново