Д-р Валя Мичорова, ендокринолог: “Високата кръвна захар не боли, но бавно и необратимо уврежда организма”

Публикувано на пн, 16 Дек. 2013
68747 четения

– Д-р Мичорова, само преди 15 г. в нашата област имаше около 3000 диабетици – общо на инсулин и на хапчета, а сега са над 12 000. На какво се дължи това драстично увеличаване?
– 9,3 % от българите имат диабет, а това са над 600 000 души. Затлъстяването, стресът, неправилният начин на хранене и наследствеността са основните причини за увеличаване на диабета. Човек си носи гените и предразположението, но неправилният начин на живот отваря вратата на заболяването.
Тревожното е, че вече наблюдаваме диабета на възрастните и при децата. По принцип те се лекуват от детски ендокринолог, а ние нямаме такъв в областта. Затова се налага родителите да ги водят в Плевен и София. Разбира се, има бедни семейства, които не могат да си позволят такива посещения, затова ние лекуваме такива деца по изключение. Но след като навършат 18 години, младежите идват при нас.
– От години в медицината се говори за трансплантация на панкреас като възможен изход за излекуване от диабет. И тъй като по света се извършват такива операции, те възможни ли са и в България?
– За нас такива трансплантации все още са надежди. Дори инсулиновите помпи, които са скъпи, но дават един добър контрол на диабета и по-добро качество на живот, са ограничени за България и пациентите сами си ги купуват. Във В. Търново има няколко диабетици с такива помпи, и то закупени със спонсорство.
– Преди години започна прилагането на инхалаторен инсулин, който заменя инжекцията. Удачен ли е такъв вариант и при какви болни?
– Инхалаторният инсулин се оказа неуспешен като алтернатива на инжекцията и проучванията спряха. Засега инжекционното лечение с модерните инсулинови аналози, които имитират 100 % физиологичното действие на човешкия инсулин, си остава най-ефикасното. 60-70 % от моите пациенти са на такъв вид лечение.
– Инсулинът е модерен, но как пациентите да правят по-добър самоконтрол за нивото на кръвната захар, след като им дават годишно само по150 безплатни тест- ленти, за разлика от децата и бременните жени, които разполагат с 1100. И когато тези деца навършат 18 г., преминават в групата на възрастните и техният самоконтрол се влошава, което води до усложнения. От много години диабетиците настояват броят на тест лентите да бъде увеличен, но това не става.
– В тази връзка Надзорният съвет на НЗОК реши тест -лентите да бъдат увеличени на 300 броя при диабетици, които са на интензифицирано лечение и се нуждаят от инсулин по няколко пъти през деня. За останалите пациенти с конвенционална терапия тест-лентите остават 150.
– Какво се случва с българските диабетици, които отиват в чужбина за няколко месеца. От България ли си осигуряват инсулина по линия на здравната каса, или го купуват в съответната страна?
– Преди можеше да се изпише инсулин за по-дълго време, но сега рецептите са месечни. За останалото време диабетикът си го купува от България или от страната, където е отседнал. Зависи къде ще му е по-изгодно.
– Сега много се спори за стойностите на нивото на кръвната захар в т.нар. преддиабетна фаза на захарната болест, на която джипита предимно не обръщали много внимание. Какви са всъщност тези стойности?
– Когато имаме на гладно стойности на кръвната захар от 6,1 до 6,9 ммол/л – говорим за преддиабет. Категоричен диабет е над 7 ммол/л, също на гладно. А когато се прави обременяване с глюкоза и на втория час имаме резултати над 11,1 ммол/л, говорим за диабет. Ако тези стойности са от 7,8 до 11,1 ммол/л – това е преддиабет. Изследванията показват, че при 100 души с преддиабет, 5 процента от тях ще се разболеят от диабет в бъдеще. Затова в годишните профилактични прегледи е включено измерването на кръвната захар, за да се открият тези преддиабетни състояния, когато човек още няма никакви оплаквания. Високата кръвна захар не боли, но бавно и необратимо уврежда кръвоносните съдове и нервите.
– Какви са симптомите, при които пациентът може да се усъмни за диабет?
– Постоянен глад, прием на много течности, отслабване, незаздравяващи рани, често уриниране, вагинални инфекции при жените, нарушени сексуални функции при мъжете, наднормено тегло, изтръпване и схващане на краката, замъглено зрение и постоянна умора. Човек дори да има един от тези симптоми, трябва да изследва кръвната си захар на гладно. Разбира се, някои от тези признаци може да са симптом и за други заболявания.
– Преди се поддържаше теорията, че диабетиците трябва да ядат повече месо. Така ли е?
– Месото беше мода и хит, но сега не е, защото и вегетарианец може да се разболее от диабет. Превес има употребата на сложните въглехидрати на закуска, обед и вечеря, които са ориз, семена, картофи, хляб и тестени продукти. На следващо място са зеленчуците и плодовете и чак след това се нареждат, мляко, млечни продукти, месо и месни продукти. На върха на тази хранителна пирамида са сладките храни, които трябва да се консумират най-малко.
– Сложните въглехидрати не повишават ли кръвната захар?
– Сложните въглехидрати се разграждат в организма до прости, за което е необходимо повече време. Така кръвната захар се покачва по-бавно и не се колебае. Затова пациентите трябва да наблягат на тези храни, но в ограничени количества.
Специални диети и храни няма за диабетици. Всичко се свежда до здравословното хранене. Филийката хляб и пържолата трябва да бъдат с големината на дланта на диабетика, рибата – с дължината на китката, а салатата – до две шепи. Добрият баланс между вида и количеството храна, движението и лечението помагат да се поддържа стабилно ниво на кръвната захар. Затова е необходимо да се ограничи консумацията на мазнини и алкохол, ядки, бързи захари и мед. Препоръчват се нискомаслените млека, безсолните храни, повече плодове, а не компоти от тях. Два до три пъти седмично следобедната закуска може да се замени с шоколад, сладкиш, сладолед или ядки в препоръчаните от лекаря количества.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново