Д-р Миглена Петкова представя в книга българската оброчна практика

Публикувано на пт, 17 февр. 2017
327 четения

Оброчните паметници от периода на Късното Средновековие и Българското възраждане XVII-XIX век е събрала в книга д-р Миглена Петкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Нейната монография “Българска оброчна пластика” беше представена снощи в Регионална библиотека “П. Р. Славейков”. За значимостта на нейния труд говори доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
Това е първото по рода си изследване на типични образци на оброчна пластика от гледна точка на функции, технологични особености, художествена декорация, семантична характеристика, класификация на форма, декорация, надписи. “Книгата в пълнота разкрива значението на паметниците в контекста на традиционното народно изкуство и мястото им в обичайно-празничната система на населението, битуващо в държавните граници на България и извън тях,като визирам Източна и Югоизточна Сърбия”, обяснява етнологът д-р Миглена Петкова. В своето проучване тя е използвала достъпните специализирани научни публикации, архивни документи и теренни наблюдения и проучвания.
Това е първото комплексно изследване, което дава ясна представа за сложната същност на оброците. Аргументирано и в пълнота, монографията представя реализираното в каменната пластика изкуство, отразяващо взаимното проникване между фолклорната и религиозната обредност.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново