Д-р Илия Вълков, неврохирург: “В медицината пациентите трябва да търсят и трето мнение”

Публикувано на пн, 21 юли 2014
7266 четения

Главоболието не бива да се подценява, ако то продължава повече от седмица, въпреки лекарствата, трябва да се потърси лекар

Д-р Илия Вълков е роден в Плевен, учи в английска гимназия в Русе. Завършва медицина в родния град и става преподавател по анатомия в Медицинския университет. В момента е главен асистент към клиниката по неврохирургия на университетската болница в Плевен.
Д-р Вълков има две специалности – анатомия и неврохирургия, които, според него, взаимно се допълват. Твърди, че е много важно за един неврохирург в детайли да познава анатомията на човешкото тяло, защото това помага и улеснява отговорната работа. Досега като лекар има над 2000 неврологични операции.
През 1993 г. д-р Вълков специализира гама нож в Университетската болница Шалротсвил, Вирджиния, но не може да приложи наученото, тъй като в България държавата отказва да закупи необходимата апаратура. Има и специализация по микроневрохирургия и невроонкология в УМБАЛ “Александровска” в София.
Д-р Вълков идва всяка втора сряда на месеца във Велико Търново и преглежда следобед в “ДКЦ 1 – Велико Търново” ЕООД (градската поликлиника).

– Д-р Вълков, обикновено пациентите са насочват към второ мнение за определена диагноза, а вие препоръчвате да се търси и трето мнение. Това презастраховка ли е?
– Като неврохирург аз съветвам моите пациенти вече да търсят и трето мнение, за да не се правят ненужни операции. За съжаление, медицината напоследък доста се комерсиализира и се извършват дейности, които не са подходящи за болните.
– Още преди 21 г. специализирате в САЩ лечение на неврохирургични заболявания с гама нож. Вие не може да практикувате това у нас, защото няма апаратура и българите ходят в Турция, където се прилага такава терапия. Не настояхте ли тогава у нас да се развие този метод, който удължава особено живота на пациенти с тежки мозъчни заболявания?
– Методиката с гама, а сега и с кибер нож, е невероятна. За три месеца в САЩ съм видял великолепни резултати при лечение с тази апаратура. Става въпрос за заболявания като артериовенозни малформации, метастази в централната нервна система, малки доброкачествени тумори на неудобни места в главата. Самата процедура представлява компютърно насочване на гама лъчение върху патологията, което не засяга съседните здрави тъкани. На другия ден пациентът си тръгва от болницата. Виждал съм артериовенозни малформации, които 6 месеца след операцията вече ги няма. Също и метастази от кожен меланом в мозъка да изчезнат за същото време. При този случай колегите от Шарлотсвил бяха толкова доволни, че започнаха да прегръщат пациента, който сега е жив и здрав. Невероятен метод.
Бях много въодушевен от моята специализация и като се върнах в България, написах доклад за лечението с гама нож. Предложих пред колегията от неврохирурзи такава апаратура да се закупи и у нас, а тя струваше 2 млн. долара. Гама нож нямаше на Балканския полуостров, най-близкият беше във Верона, Италия, и в Прага, Чехословакия. Щяхме да бъдем лидерите на Балканите, всички пациенти щяха да идват при нас, за две години апаратурата щеше да бъде изплатена. Но у нас отговорните хора заявиха, че гама ножът бил скъп и нищо не стана. В момента хиляди пациенти ходят в Турция да се лекуват, защото там има кибер нож. И тъй като това лечение е много скъпо за българите, обявяват се благотворителни кампании, откриват се сметки. Така минава време, а не всеки пациент може да дочака.
Сега обаче с радост разбирам, че колегите от болница “Александровска” са на прага да започнат лечение с кибер нож. Ако това наистина се случи, апаратурата ще бъде голяма придобивка за страната.
– При какви оплаквания най-често ви търсят пациентите?
– Областта, към която имам най-голям интерес, е гръбначната патология, а това са дегенеративните заболявания и дисковите хернии. 70 % от пациентите идват с такива диагнози. Според мен тяхното лечение е най-благодарното като терепевтичен ефект. Много важно е пациентът да потърси три лекарски мнения, както вече казах, и после да реши какво да прави с гръбнака си. Доста хора се хвърлят бързо към оперативното лечение или пък са забавени, така се губи подходящият за операция момент. Наистина първо пациентът с оплаквания в гръбнака отива при невролога и той го лекува, в много случаи успешно. Но когато лечението няма ефект повече от 10 дни, трябва да се потърси неврохирург. Хората не бива да се страхуват от оперативното лечение, но то да се прави от опитни лекари. В нашата клиника в Плевен годишно извършваме близо 200 операции от дискова патология. Над 97 % от пациентите излизат с подобрение, единици са тези, при които проблемите продължават, защото са чакали много. Болката при тях е преминала, но пък се е явил друг проблем и трудно си движат краката. Аз съм се лъгал веднъж да оперирам такъв пациент от Левски. Не можах да му помогна и сега мъжът ме гледа накриво, което много ми тежи. За 27 г. съм направил над 2000 нервнохирургични операции, от които 2-3 са били неуспешни.
При дисковата херния човек получава внезапни болки в кръста, особено след физическо усилие, и това трябва да е червена лампичка, за да се вземат мерки. Тази болка обаче се разпространява върху единия или двата крайника до нивото на стъпалото, което означава, че гръбначният диск може би вече е излязъл в канала, натиснал е нервното коренче.
Фитнесът също е опасен дори за здрави хора, които искат бързо да свалят килограми и по този начин претоварват организма си с физически упражнения.
– Не са малко случаите, когато се налага човек да се оперира по няколко пъти от дискова херния. Какви са причините?
– Причините са три. Едната е, когато хирургът не е премахнал цялата дискова херния. Втората причина е, че пациентът не спазва режима след операцията и херния излиза на друго ниво. Оперираният човек винаги трябва да има едно наум и да се пази от вдигане на тежести.
Третата причина е, когато няколко капки кръв по време на операцията остават и след време те водят до сраствания. За да не се случва това, ние употребяваме специален гел, който предотвратява риска от фиброзиране. Лошото е, че този гел е скъп и струва 1440 лв., като не се заплаща от здравната каса. Пациентите си го купуват.
– Има ли фамилна обремененост при гръбначните заболявания?
– Има някаква фамилност при по-светлите хора, с разширени вени – майка, баба. Интересен е фактът, че има здрави работници, които никога не получават дискова херния, а един счетоводител, който цял ден седи в принудителна поза, се оплаква от кръста си.
– Кои са слабите места на гръбнака?
– В шийно-поясния отдел на гръбнака се намират потенциално най-травматичните участъци, които са рискови и биха локализирали дискова патология. Човекът плаща с гръбначни болести, че ходи на два крака, извършва въртящи и усукващи движения и вдига тежести. Изявите на дисковата херния в различните зони също е различна. В поясния отдел хернията притиска само нервните коренчета и най-честата локализация е между четвърти и пети лумбален прешлен или пети и първи седалищен прешлен. Това са зони, където вече няма гръбначен мозък, има само нервни коренчета. При шията дисковата херния има друга изява, тъй като има натиск на гръбначен мозък. Затова, когато при нас дойде пациент с болки в шията, сме длъжни да направим пълен неврологичен преглед, за да открием къде точно е причината.
– Една вирусна инфекция може ли да причини болезнено схващане на гръбнака?
– Може, но на третия ден идете при лекар, ако стандартните хапчета за болка не ви помогнат.
– Наскоро неврохирурзи споделиха тревожния факт, ча в България има бум на мозъчни тумори. Може ли да говорим за профилактика?
– В последно време мозъчни тумори и метастази нахлуват в невроонкологията. Пациентите твърдят, че се чувстват здрави, а идват при нас вече с разсейки в мозъка, без да е ясно къде е първичното огнище. А то може да бъде в панкреаса, белия дроб, простатата, половите органи при жените и др. За съжаление най-тежкият тумор, злокачественият глиобластом, се среща и при млади хора. Но тук искам да отворя една скоба за главоболието. Всеки от нас го е имал. Обаче човек някак си свиква с него, пие си хапчето и му минава. Не подценявайте главоболието, ако то продължава повече от седмица въпреки лекарствата, трябва да се потърси лекар. Освен това, когато има допълнителни признаци като виене на свят, тръпнене на ръката, спъване при ходене, двойно виждане или изкривяване на устната, прегледът не може да мине само с едно измерване на кръвното налягане. Необходима е консултация с невролог и скенер. Това не означава, че на всички хора с главоболие трябва да правим скенер, но има признаци, които не бива да се подминават.
Спомням си оперирах една пациентка на 60 г., която страдаше от постоянно главоболие. Жената имаше високо кръвно налягане и се лекуваше. За собствено успокоение, че болката е от хипертонията, тя отива сама да си направи скенер. Така открихме малко доброкачествено туморче, което оперирах. Пациентката и днес е жива и здрава. Когато такова главоболие се пренебрегва, туморът става колкото юмрук и после трудно се оперира. Всяко новообразувание над 3 см в черепа вече е голямо за нас. То изисква по-мащабна операция, създават се проблеми както за оператора, така и за пациента.
Що се отнася до туморите на гръбначния стълб, те са по-редки и повечето от тях са доброкачествени. Но метастазите от рак на съседните органи в гръбнака са опостушителни. Да не говорим за тежките травми след катастрофи, при които се стига до обездвижване. И не само това, ако нараняването е високо на гръбначния стълб, може да се засегне сърцето и белите дробове и пострадалите често умират за дни. Ако е по-ниско, човек може да остане жив, но обездвижен. Това е трагедия за цялото семейство.
– Миналата година на медицински форум във В. Търново германски професор представи клинични проучвания от университетската болница в Хайдълберг, Германия, за лечение на глиобластом с терапевтична индивидуална ваксина, приготвена от клетки на самия пациент. Доколко този метод е познат у нас и дали се прилага на болни с такава патология?
– Правят се такива опити по света и медиците работят от години за тази ваксина. Освен това се отделят стволови клетки от самия болен, които се обработват и трябва да се имплантират отново в организма. В американската болница “Джонс Хопкинс” в Балтимор експериментират усилено върху тези авангардни технологии. У нас за такова лечение може би ще говорим след няколко години.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново