Д-р Христо Димитров: “Първите признаци на грип и ковид са сходни”

Публикувано на пт, 20 Ное. 2020
2355 четения

В разгара на есента традиционно се увеличават респираторните инфекции, за което помага понижението на температурите и прекарването на по-дълго време в затворени помещения. Тази година освен обичайните вируси се разпространява и новият коронавирус, чиито симптоми много приличат на тези на грипа и настинката.
Разликата между тях се крие в продължителността, интензивността и локалността на тези симптоми. Но с появата на хрема, кашлица и температура реално е трудно да се направи разграничение освен, разбира се, ако не се направи тест.
“В първите часове и дни на вирусната инфекция не можем да кажем дали е ковид или не. За това е правилно всяко такова състояние да го подозираме, че е коронавирусна инфекция. Това означава, че най-добрата тактика е човек да си остане вкъщи и да се свърже с личния си лекар, за да му назначи лечение. Първоначално то е симптоматично – парацетамол при температура, както и медикаменти за хрема, болки в гърлото, които се купуват без рецепта. Личният лекар и пациентът трябва да се чуват ежедневно, за да се следи неговото състояние”, обяснява д-р Христо Димитров, председател на РК на БЛС – В. Търново, и на регионалната структура на Сдружението на общопрактикуващите лекари. При контакт със заразен с коронавирус и загуба на обоняние и вкус тогава вероятно се касае за COVID-19 и е добре да се направи т. нар. бърз тест. Такива се прилагат и в мобилния пункт, който беше разкрит миналата седмица до Спешното отделение на МОБАЛ за пациенти с грипоподобни симптоми.
“Най-важното правило при всяка респираторна инфекция е да пазим себе си и околните като си останем вкъщи, за да не разпространяваме вируса.

Рентгеновата снимка не е
най-важното,
което трябва
да направим,

защото в много от случаите няма никаква находка на образното изследване. За това е безсмислено да се отива веднага пред кабинетите и лабораториите, което натоварва системата допълнително и води до паника. При някои пациенти снимката не показва нищо, а състоянието им е тежко. За това е важно по лекарска преценка да се направят и други изследвания, снимката е само част от диагностиката”, обяснява д-р Димитров.
Добре е да знаем, че настинката най-често започва с дразнене в гърлото, хрема, а след това се появява и кашлица. Болният може да има леко повишена температура, главоболие и отпадналост. Грипът обаче поваля изведнъж, появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура, често придружена с втрисане. И докато обикновената настинка преминава за няколко дена, а симптомите отшумяват след около седмица, то при грипа този период е по-продължителен и изкарва болния от строя за минимум една седмица, а понякога и за по-дълго време.

Задух, силна отпадналост
и висока
температура
са сигнал за
усложнение

Типичните за коронавируса симптоми са температура със или без втрисане, суха кашлица, често се среща загуба на обоняние и вкус, но това не е задължително. Понякога се проявяват болки в мускулите, умора и отпадналост, главоболие. Рядко заразените имат и разстройство, то се среща най-често при децата. Нетипични симптоми са хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка вероятност са хванали настинка или грип, тъй като новият коронавирус засяга предимно долните дихателни пътища. За това, ако по време на симптоматичното лечение температурата не се повлиява от медикаментите и продължава да се поддържа с дни, появи се трудност при говорене или задъхване при минимални усилия, тогава задължително трябва да се потърси специализирана помощ, за да се направи преглед и да се измери сатурацията, т. е. процентът кръв, обогатена с кислород в тъканите. При необходимост болните се настаняват за лечение в болница, за да се следи тяхното състояние, особено ако страдат от хронични заболявания. По лекарска преценка може да бъде назначено и домашно лечение на болните.
Лекарите са категорични, че самолечението крие опасности, независимо дали става въпрос за ковид, или грип. Затова съветват пациентите да не прибягват до терапевтични схеми за домашно лечение на COVID-19, които се разпространяват в социалните мрежи, а да се доверяват на лекуващите ги лекари.
Весела БАЙЧЕВА
сн. “Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново