Бучката – магьосникът зад пулта

Публикувано на чт, 4 юни 2020
5443 четения

Великотърновецът Пламен Йорданов, познат на мнозина, като Бучката, може да бъде видян на почти всеки концерт в града и региона. От 15 години той е част от изявите на най-популярните български изпълнители и всички местни групи, певци и музиканти. Работата на търновеца и неговия екип е да изгражда сцената, да я озвучава и да създава неповторима атмосфера чрез осветление, видеостени и допълнителни ефекти.
Пламен е роден във В. Търново и е брат на небезизвестния диджей Емо. Двамата започват да се занимават с музика още като деца, когато стават част от инструменталния състав към детска вокална група “Пеещи камбанки”. Там Пламен свири на китара, а Емо на барабани. Тогава групата пътува из цяла България и страните от Източна Европа. С влизането си в казармата Пламен спира да свири, а после така и не започва да го прави отново. В края на 90-те години работи по българските курорти. Отначало започва като барман. След това има свои заведения в Приморско, Слънчев бряг и Пампорово. През цялото време музиката му е хоби, а после се превръща и в негова професия.
“Покрай ресторантьорската дейност аз се познавах с голяма част от българските музиканти. Последната година, когато с брат ми работихме в Слънчев бряг, един приятел организираше национално музикално турне. Той знаеше, че музиката е в кръвта ми и ми предложи да го направим заедно. Тогава аз приех, въпреки че не се бях занимавал професионално с това. Малко дори поизлъгах, че съм наясно с тези неща, но по някакъв начин усещах, че ще се справя. Поразпитах познати кое как се прави, за целта си купих и първата сценична конструкция, която и до сега използвам, и така започнах”, разказва Пламен. Той кани на помощ свой приятел от София и заедно, в рамките на един месец, успяват да направят 22 концерта в цялата страна. Спомня си, че тогава било много весело, а изпълнителите – Дичо, поп фолк певицата Гергана и Шанел от второто издание на “Мюзик Айдъл”.
Това турне слага край на ресторантьорската кариера на Пламен и поставя начало на бизнеса, който и до сега е неговата голяма страст в живота. В момента фирмата му е с изключително добра репутация и неслучайно почти всички български изпълнители постоянно ползват нейните услуги. Пламен вече има екип от няколко души, собствен транспорт и два склада с техника, която постоянно обновява. Преди три години той участва и по европроект, чрез който си осигурява финансиране и закупува оборудване на световно ниво. Това го нарежда сред най-добрите в България и още повече подпомага развитието на бизнеса му.
Пламен успява да изгради добро реноме в музикалните среди. Напоследък той е част от турнетата на Люси Дяковска и Плевенската филхармония, а често си партнира и с Руслан Мъйнов. Казва, че няма как да изброи всички, чиито концерти е обезпечавал, защото трябва да изреди имената на 99% от музикантите в България. Имал е удоволствието да работи дори със световноизвестни звезди като вокалистите на “Юрая Хийп” – Джон Лоутън и Джо Лин Търнър от “Рейнбоу” и “Дийп пърпъл”. През 2019 г. великотърновецът е част от два мащабни концерта във варненския Дворец на културата и спорта и в Зала 1 на НДК, които са в два поредни дни. Те са под надслов “Вечер на мюзикъла” и техен организатор е Люси Дяковска. За концертите пристигат 7 солисти от различни европейски държави, на сцената излизат над 120 човека хор и филхармоничен оркестър, ефектите и видеостените също са огромен брой, а залите са пълни до краен предел. Това се превръща в истинско изпитание за Пламен и екипа му, които правят всичко възможно да успеят и това им коства 4 безсънни дни и нощи.
“Това е нашата работа. Има безсъние, много пътуване и динамика, но пък зарядът е голям. При нас всеки ден е различен, мероприятията са разнообразни и постоянно сме изправени пред предизвикателства. Това ме поддържа жизнен, млад и весел. Никога не бих сменил тази професия”, с усмивка споделя Пламен. Дори сега, когато в продължение на три месеца екипът стои без работа, той не се отчайва. Казва, че вече има запитвания за големи фестивали и се надява, че нещата постепенно ще възвърнат стария си ритъм.
Великотърновецът разказва, че всеки музикант има своите изисквания. Понякога се е случвало той да не може да ги изпълни, защото са извън неговите възможности. Обикновено това са големи проекти на стадиони или в Зала “Армеец”. В повечето случаи обаче, когато става въпрос за концерти с публика до 10 хил. човека, успява да се справи. Пламен споделя, че по отношение на изискванията няма голяма разлика между българските и чуждестранните изпълнители. При чужденците обикновено се изпраща списък, който фирмата трябва да може да изпълни. Това дори улеснява нещата, защото всичко е ясно и предварително уточнено.
“Като във всяка работа, понякога, разбира се, стават и грешки. Преди години например, когато си купих първия дигитален пулт, правихме един концерт на група “Акага” във В. Търново. На репетициите и при проверката на звука всичко мина добре. Дойде време концертът да започне, музикантите излязоха на сцената и… звукът не тръгна. Обля ме студена пот. В продължение на почти 20 минути не успях да оправя нещата, но после концертът си се състоя. Добре, че с “Акага” се познавахме от много време и го приеха съвсем спокойно”, спомня си Пламен. Според него, тези грешки са част от професията и понякога дори най-простият кабел може да създаде големи проблеми. Затова дава пример и с концерта на една от най-добрите поп групи в света, който се проведе неотдавна в София. Тогава въпреки скъпата техника, с която разполага съставът, поради повреда на пулта началото се забавя с 40 минути. Понякога има и прояви, които за мащаба си, протичат напълно безпроблемно. Такъв е един фестивал в Ст. Загора, за който Пламен постоянно си спомня с огромно удоволствие. Той продължава 5 дни, на сцената се качват близо 15 изпълнители и групи, а публиката ежедневно е около 5 хил. човека. През целия фестивал не възниква нито един проблем, а удовлетворението от добре свършената работа е голямо. Рок концертите и работата с рок групи са любимата част от работата на Пламен. Той споделя, че тогава има възможност да разгърне целия си потенциал и го прави с огромно удоволствие.
“Спомням си как още като дете ходех по концерти и все се завирах зад сцената, да видя какво има там и как се правят нещата. Радвам се, че хобито ми се превърна в моя професия. Едва ли има по-хубаво нещо от това да работиш работа, която наистина ти харесва. Това не омръзва, не изморява, не съсипва психически и създава голямо удоволствие, затова го пожелавам на всеки”, казва в заключение Пламен.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново