Бум на домашното насилие след COVID-19

Публикувано на ср, 3 юни 2020
767 четения

Людмила Цветанова, управител на “Център Мария”

Увеличават се случите на домашно насилие след извънредното положение, въведено заради кризата с COVID-19. Това отчитат от Център “Мария” в Г. Оряховица, които от години оказват помощ и подкрепа за жертвите. От началото на годината до края на май новите случаи на домашно насилие са 32. За периода на двата месеца на извънредното положение потърсилите директна помощ в центъра са 6. А само седмица след отмяната му са регистрирани 8 нови случая. От сдружението отчитат ескалация и по отношение на жестокостта и бруталността от страна на насилниците към техните жертви.
Част от проблема се корени в хаоса и несигурността, отприщени от пандемията, които допълнително изостриха поведението на насилниците. “Ние очаквахме, че ще има увеличение на сигналите след 13 май, тъй като жертвите на домашно насилие бяха в изолация заедно с насилника. Бивайки затворени зад стените на дома, търсенето на помощ е много трудно. Жертвите бяха заключени за неопределено време със своите насилници и изолирани от другите хора и от ресурсите, които могат да им помогнат”, обясни Людмила Цветанова, управител на “Център Мария”. Не по-малко тревожен е и фактът, че децата, които стават свидетели на случващото се зад четирите стени на дома, са много по-уязвими и това, което се е натрупало у тях рано или късно ще се прояви.
“Другият сериозен проблем, който се очерта е, че в рамките на извънредното положение бяха затворени кризисните центрове. И аз не разбирам защо в условията на криза затвориха именно този вид услуги. Когато има тежки случаи на насилие с риск за живота и здравето на някого, се търси вариант за настаняването му на сигурно място. В два от случаите, по които работим, става въпрос за майки с деца, едната от тях е многодетна с три деца. Отказът на кризисните центрове да приемат нови хора заради заповедта на здравния министър на практика не даваше шанс случаите да бъдат решени и жертвите да бъдат изведени на безопасно място”, казва още Людмила Цветанова. По данни на международните организации всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Голяма част от тези случаи за съжаление остават скрити за обществото.
Въпреки извънредното положение Център “Мария” не е затварял врати, работейки по редица тежки случаи на брутално насилие. Съдействие намират и от съда, който макар и да не работеше, издаваше заповеди за осигуряване на спешни мерки за защита. Издадени са 6 такива заповеди за незабавна защита, като три от тях са точно в периода на извънредната ситуация. Спрямо м.г. те са с две повече.
Като тревожен факт от Център “Мария” посочват също увеличаващият се брой на възрастни хора, малтретирани от техните деца и внуци. Тази тенденция се забелязва през последните 4-5 г., особено в малките населени места, отчитат още служителите от центъра.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново