Бронирана техника и командоси превзеха центъра на В. Търново (снимки)

Публикувано на чт, 28 Ное. 2019
7634 четения

Тежка бронирана техника и командоси превзеха центъра на Велико Търново. Пред погледите на стотици великотърновци спецчастите показаха зрелищни бойни хватки. Зад сградата на Военния клуб хората видяха многотонни военни машини, използвани в мисии на Българската армия в Ирак и Афганистан. Военни подразделения от различните видове войски демонстрираха бойни умения, които предизвикаха бурните овации на присъстващите.
Въоръжението и оборудването бяха на разположение на всеки, който имаше желание да се докосне до тях и да усети тръпката от това да бъде войник. Многото млади хора, които бяха дошли, с интерес разглеждаха, сглобяваха и разглобяваха различните оръжия, пробваха пилотски и водолазни шлемове, боядисваха се с камуфлажни окраски и се снимаха с атрактивните униформени. Те пък ги запознаваха с интересни детайли от професията войник и им разказваха любопитни моменти от своята служба. Строеви хватки и военна музика допълнително създаваха атмосфера и приповдигаха настроението сред зрителите. Архивни документи и предмети от бита на участници във войните представиха от Държавния военен архив и от търновци от НД “Традиция”.
Представители на различните войски на място предоставяха и информация за възможностите всеки да стане част от техните формирования. Сред военните от специалните части бе и участник в миротворческите мисии на БА в Афганистан и Ирак.
Всичко това бе част от заключителното за годината събитие от националната информационна кампания “Бъди войник”, която се реализира от Министерството на отбраната. На събитието присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и висши военни.
Кампанията завърши с концерт-спектакъл на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър в МДТ “Константин Кисимов”. Там великотърновци се насладиха на изпълненията на Орлин Горанов, Гуна Иванова, формациите “Армейска песен”, “Ладена”, Вили Станева, Соня Иванова, Станислава Димитрова – Съни, Надя Казакова и много други. На сцената се изявиха младите таланти от детско естрадно студио “Румина”, танцова школа “Рали” и детско-юношески танцов ансамбъл “Търновче”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново