Борислав Костов отбелязва 35 г. творческа дейност с премиера на новата си пиеса

Публикувано на чт, 13 окт. 2016
503 четения

Известният театрал, журналист и писател Борислав Костов ще отбележи 35 години творческа дейност с премиера на търновска сцена на новата си пиеса “Секс, наркотици и крокодил”. Спектакълът е поставен със самодейната театрална трупа в Берковица със съдействието на Драматичен театър – Монтана, а в постановката участва и неговият директор – актьорът Любомир Бояджиев. Представлението във Велико Търново ще бъде на 13 октомври от 19 часа в салона на читалище “Надежда”.
Честването ще започне с портрет на Борислав Костов, а за постиженията на твореца ще говорят писателят Владимир Шумелов и германски психолог от Кьолн. След това търновци ще могат да гледат “Секс, наркотици и крокодил”. Пиесата е създадена в чест на 160-годишнината от началото на българското “театро” и е посветена на неговия роден град Берковица и на Велико Търново, където живее и твори от 80-те години на миналия век.
Първата пиеса на Борислав Костов е “Директорът в басейна”, а нейната премиера през 1981 г. на сцената на Образцово народно читалище “Иван Вазов” в Берковица. Оттогава датира и съвместната му работа с местната самодейна трупа. После авторът поставя комедии на Нушич, а с “Опечалена фамилия” гостуват във военното училище във Велико Търново. Той е създател и на пиесата “Спирка за никъде”, неприета от ОК на БКП и Младежкото студио на театъра в Монтана.
През годините Костов драматизира Нушич, Хашек, Синиша Павич, води самодейни състави във Велико Търново и Килифарево. Неговият сатиричен състав при ВиК в старата столица печели републиканските фестивали през 1986, 1987, 1988 и 1989 г. Успешно пише, поставя и играе в комедийни сценки на немски език у нас и в чужбина.
“Секс, наркотици и крокодил” е сатирична комедия, която показва живота в един днешен провинциален театър. Авторът разказва невероятна история, която по думите му може да се случи през април – май, септември – октомври. Действието започва в понеделник преди обяд и завършва във вторник по обяд. Според моментното си настроение драматургът е включил в действието интересни действащи лица. Сред тях са “Това е твоят глас” или директорът на провинциалния театър; Велико Шапкаров – режисьор, готов за велики дела и наследствени декари; Страхилов – автор, местен и неизвестне, страдащ за пишещата си машина.
Борислав Костов е режисьор на спектакъла, но участва в него и като актьор. Негово дело още са сценографията и музикалното оформление.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново