Борислав Богданов – един хокеен национал с ИТ образование и бензин в кръвта

Публикувано на пт, 15 Ное. 2019
2501 четения

Борислав Богданов е един от първите състезатели в хокейния отбор на В. Търново “Етро-92”. Бил национален състезател и няколко пъти шампион на България с отбора от старата столица. В момента обаче 40-годишният търновец се занимава предимно с картинг обучение на деца. Състезанията и мотоспорта са негова страст още от детството. Баща му Николай Богданов дълги години е рали състезател и дори е майстор на спорта. Преди 10 ноември е фирмен пилот на завод “Момина крепост” във В. Търново. Борислав заобичал автомобилите именно заради него. С идването на демокрацията обаче финансовата част в мотоспорта става все по-важна и това не дава възможност на сина да тръгне по стъпките на баща си като състезател.
“Дълги години се лутах, чудейки се с какво точно да се захвана. Стараех се да потисна това спортно чувство в себе си, но се оказа невъзможно. През цялото време поддържах личната си форма с налични средства и автомобили, без публични изяви и официални състезания. Преди 9 години реших, че е време да създам нещо, свързано с това, което ме вълнува цял живот и направих картинг писта”, разказва Борислав.
Той започва да търси възможности за осъществяването на плановете си. Иска да създаде съоръжение, което да даде шанс на всички желаещи да започнат да се занимават с моторни спортове. Намира подкрепа в лицето на своя приятел Стефан Нейков и заедно правят първата си картинг писта на закрития паркинг на магазин “Технополис” във В. Търново. Управителите на обекта Генади Делин и впоследствие Бончо Янков ги подпомагат в начинанието. На тази писта стартира състезателният път на двамата тазгодишни шампиони в националните серии на България по картинг Денислав Арсов и Александър Дешков. Дани е тренирал при Борислав в продължение на 2 г., преди да премине в професионалния шампионат. Баща му го довел, когато бил едва на 5 години и половина. “Краката му не стигаха педалите. Татко му се нае да направи специални удължения и той започна да тренира, въпреки че машината беше тежка и ръчичките му едва издържаха натоварването. Подготовката обаче даде прекрасни резултати”, спомня си Борислав. Александър пък бил от най-честите посетители на симулатора, който Богданов поставя в мола през студените месеци. “Детето дойде там и забелязах, че видимо разполага с умения, които просто трябваше да се доразвият във времето, за да започне да жъне успехи. Ето че тази година от 6 състезания спечели 4 категорични победи и 5 пол-позишъна. С това даде своята доста сериозна заявка и занапред”, споделя професионалното си мнение Борислав.
“Така постепенно поставихме началото на т.нар. картинг академия. Опитахме се да изградим здрави основи и да надграждаме върху тях. От тази година се преместихме на новата си картинг писта “B-Race”, каза Борислав и допълни, че тя е изградена на паркинга на “Метро”, благодарение на управителя на фирмата, съдействието на бизнесдамата Даниела Дешкова и подкрепата на кмета Даниел Панов. Така Борислав създава по-мащабно съоръжение, даващо възможност и за по-добри тренировки. Казва, че вече има подготвени още три деца, които от другата година също ще опитат своя шанс в професионалните серии. Желанието му е да продължи тенденцията за завръщане на мотоспорта във В. Търново, тъй като градът има традиции в тази област.
Борислав казва, че много от родителите пращат децата си на картинг пистата, водени от желанието да бъдат изградени като личности от самия спорт. Там те се възпитават в дисциплина, мотивация, мислене и др. полезни за живота умения. Разбира се, има и родители, които се притесняват от инциденти, но Борислав уверява, че условията, при които се провеждат тренировките, са по-безопасни дори от карането на колело в парка. Всички са снабдени с каски, с нашийници за вратовете, самият картинг е стабилен и е конструиран така, че да не може да се обърне. Предварително децата преминават и обучение в основни рефлекси, управлявайки картинга с минимална скорост на празна писта. Богданов сподели, че през всичките тези години не са се случвали никакви инциденти и подчерта, че хората могат сами да се убедят в това, тъй като пистата е отворена за всеки, който желае да я посети и да покара.
“Старая се да пресъздам усещането за управление на една истински професионална машина. Поради тази причина залагам на ползването на състезателни гуми с добро сцепление и стабилни като конструкции картинги. Ограничили сме карането да е в рамките на 8 минути, защото заради реалните натоварвания към края на това време ръцете започват силно да изтръпват”, сподели Богданов.
Тъй като съоръжението е на открито, през месеците с неблагоприятни атмосферни условия затваря врати. Борислав обаче е намерил решение с поставянето на симулатор в мола, където ще тренират децата от школата му, тъй като единствените писти на закрито в България са в столицата.
През последните 5 г. Богданов разработва симулатор, който се използва като тренировъчно оборудване за състезатели за по-високо ниво след картинга, т.е. за спортни автомобили и болиди за Формула. Това ще спести много разходи, тъй като няма да се налага да се ходи на съответна писта или да се кара точно определен автомобил, а всичко ще става на симулатора. Той ще е с виртуална реалност и пресъздадени лазерно сканирани с дронове трасета. Борислав работи и по специални G-force жилетка и каска, които ще създават допълнително усещане за реално каране.
Богданов е учил в Природоматематическата гимназия във В. Търново, откъдето идват и познанията му в сферата на ИT технологиите. В момента се е специализирал в доработване на софтуери за моторните технологии. От голяма полза тук е опитът му от реалното управление на такъв тип автомобили. Симулаторът е изцяло негов проект. Той си прави подбора на частите от различни фирми производители, софтуерите, които доработва и подобрява, също са негово дело. Симулаторът е снабден с всички видове произведени до момента превключващи системи за скорости, както и с допълнителните детайли от автомобилните спортове, подпомагащи пилотите. Използва се и реална база данни от автомобили, за да се получи абсолютно автентично и максимално близко усещане до това в истински състезателен автомобил. Проектът е отворен и работата по него продължава. Целта е да се постигне поне около 95 % реално усещане в ползвателя, казва Борислав. Идеята е този продукт да бъде използван от състезатели и отбори за тренировки. Вече има интерес към него, но е сравнително скъп за българския пазар и вероятно ще бъде реализиран предимно в чужбина. Актуалната му цена в момента е около 35 хил. евро, като включва абсолютно пълна разработка на един точно определен автомобил и биометрични данни на пилота, за да бъде всичко разработено персонално за него.
“Това е бъдещето. Може би в определен момент всички състезания ще бъдат виртуални и така ще се избегнат смъртните инциденти по пистите”, предвижда Богданов.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново