Боляринът трубадур Румен Христов с дебютен самостоятелен албум

Публикувано на пт, 9 Дек. 2022
448 четения

Великотърновският музикант Румен Христов издаде дебютния си албум в годината на 60-ия си юбилей. Той е озаглавен “Песента на трубадура”, реализиран е изцяло в старата столица и съдържа 9 песни с обща продължителност около 40 минути. Записан е основно през 2021 г., като само песента “Мъж под чехъл” е завършена към края на 2020 г., а “Снощи” – през 2022 г.
“Албумът се получи пъстър като есенен пейзаж, със страхотен звук, с различни по характер парчета, богато звучене, с разнообразни инструменти – цигулки, брас, устна хармоника, обой, симфоничен оркестър”, посочва музикантът. В стилово отношение той определя албума като смесица от хард, алтернатив, прогресив рок с елементи на джаз, блус, ню уейв и дори метъл. Музиката е изцяло авторска, както и 4 от текстовете, като от останалите – два са средновековни, шотландски – на Робърт Бърнс и Уолтър Скот. Христов е продуцент и издател на албума, който е бутиково издание в лимитирана серия. Записан е и миксиран в AWMP Studio от Ангел Ангелов, а арт режисурата, фотографията и дизаина са дело на Емил Йорданов. “Избрах да представя албума си на не случайната дата 10 декември, с което искам да отдам почит на един много специален за мен човек. На този ден големият български рок-китарист, композитор, човек и приятел, легендарният Щурец Петър Гюзелев (Пеци) щеше да навърши 77 г. Няма да забравя таланта, добротата, усмивката, голямото му сърце, смелостта, способността му да се издига над нечистотията на света”, каза търновският бард.
Румен Христов е съосновател и кръстник на великотърновската рок група “Трубадури”, основана през 1987 г. – първата извънстолична група, оглавила авторитетната годишна класация “Блек топ” през 1992 г. Христов е председател на фен клуб “Щурците” през 1986-87 г. и е продуцент на представянето на първия албум на Кирил Маричков във В. Търново през 1997 г.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново