Болна възрастна жена бедства във В. Търново

Публикувано на ср, 2 Дек. 2020
9157 четения

75-годишна самотно живееща жена бедства в апаратамент в центъра на В. Търново. За това сигнализира в редакцията на “Янтра ДНЕС” Иван Павлевски, отдал под наем жилището, обитавано от жената. Тя е трудноподвижна и е изцяло зависима от чужда помощ. Няма и близки, които да се грижат за нея, а чужди хора ѝ носят храна, за да преживява.
Иван Павлевски разказва, че жилището на бул. “България” 6 е собственост на дъщеря му, но тъй като тя живее в София, решават да го отдадат под наем. Пускат обява и апартаментът е нает от мъж, върнал се от Германия, с когото сключват договор. Малко по-късно при него се настанява и майка му – Д. Б. През септември наемателят е арестуван и екстрадиран в Германия, където в момента излежава ефективна присъда, а майка му остава да живее сама. Преди месец здравословното ѝ състояние силно се влошило. “По думите на съседите страда или от деменция, или е преживяла инсулт, тъй като говори несвързано и неразбираемо. Започнахме да търсим помощ от социалните, включително и съседите. Хората са извикали екип на Спешна помощ, но лекарят единствено е поставил инжекция за успокояване на нервите понеже жената крещи постоянно и е казал да намерят човек, който да се грижи за нея. Такъв обаче няма, съпругът и по-големият ѝ син са починали, а другият е осъден. Единствено жена, която работи на пазара и приятел на сина ѝ, носят от време на време храна, той плаща и сметките за апартамента. Но тази жена трябва да бъде настанена някъде, защото не може да се обслужва сама и живее в изключително лоши битови условия”, разказва Иван Павлевски, който е бивш полковник и преподавател в НВУ. Казва, че е съгласен дори да поеме разноските за PCR тест и другите задължителни изследвания, за да я настанят в дом или кризисен център, въпреки че не са роднини и реално няма ангажимент към нея. Жената обаче отказва да бъде настанена в институция, което поставя социалните служители в патова ситуация.
Първият сигнал за бедставащата жена в Дирекция “Социално подпомагане” – В. Търново е подаден от Спешна помощ на 26 октомври. “На следващия ден колегите са я посетили на място. Това, което знаем, е, че за нея е полагала грижи приятелка на сина ѝ, но към момента я е била изоставила. По телефона тази жена е декларирала, че ще се грижи за Д. Б. Още тогава на възрастната жена е предложено да бъде настанена в дом за стари хора или патронажна грижа, но тя категорично е отказала”, разказа Мая Пешева-Владкова, директор на Дирекция “Социално подпомагане”. На 12 и 13 ноември отново след подадени сигнали е посетена от служители от дирекцията, които са установили, че битовите условия вече са били изключитлено лоши и жената е трудно подвижна. Пред тях е споделила, че приятелката на нейния син ѝ оказвала физически и психически тормоз. Въпреки че е в безизходица обаче, отново е отказала да бъде настанена в институция, за което е подписала и декларация. Социалните служители уведомяват Кризисния център “Търновград”, от където на два пъти са ходили при жената и са разговаряли, предлагайки ѝ да бъде транспортирана и настанена в центъра. Но отново е отказала и е заявила, че иска да остане в апартамента. Преди седмица след влошаване на състоянието ѝ казва по телефона на Иван Павлевски, че е съгласна да бъде настанена в дом.
“Ако жената склони да бъде настанена и подпише заявление, бихме могли да подготвим документите за приемане в дом за стари хора. Процедурата за това е трудна, тъй като личният ѝ лекар е в Лясковец и по някакъв начин трябва да изготви съответните документи. Допълнително трябва да бъде прегледана и от психиатър. Необходимо е да бъде направен и PCR тест, което също няма да е лесно, предвид факта, че е трудноподвижна. Но най-важното в случая е да бъде убедена да постъпи в институция, тъй като законодателството ни е такова, че без съгласие на лицето по никакъв начин не можем да го направим. Единствено прокуратурата може да насочи преписка към съда и със съдебно решение да се постанови здравословното ѝ състояние и ако е с деменция, може да бъде настанена”, обясни Мая Пешева-Владкова. И допълни, че отново ще посетят жената, за да ѝ предложат помощ. Такава обаче може да ѝ бъде оказана само ако тя е съгласна и съдейства на социалните служители.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново