Болен младеж се преобразява като Дядо Коледа и събира пари за момиченце с диабет

Публикувано на пн, 21 Ное. 2016
1966 четения

Георги Симеонов и Вики

32-годишният Георги Симеонов от Горна Оряховица за втора поредна година се облича като Дядо Коледа, за да събере пари за болни млади хора. Сега той ще дари средствата на 8-годишната Вики от същия град, която страда от диабет. От 2017 г. на момиченцето ще бъде осигурена инсулинова помпа, но консумативите за нея струват около 650 лв. на месец, от които 258 лв. ще поеме здравната каса. Макар инсулинът и тест-лентичките да се плащат от здравната каса, Вики има нужда от допълнителни консумативи, които са скъпи. Затова Георги решава отново да помогне на семейството на болното момиченце. Самият той има заболяване – детска церебрална пареза и решение на ТЕЛК с 55 процента неработоспособност, но въпреки това работи в колбасарски цех като общ работник. Никога не се оплаква, семейството му и колегите от фирмата също се включват в благотворителната инициатива. Георги допълва, че като член на младежкото сдружение “С вяра в доброто” познава Вики от няколко години и плакал дълго, като виждал как в началото боцкали пръстчетата на малкото момиченце, които се подували и сковавали от честите манипулации. Убождането през деня било многократно. Сега семейството използва сензори за измерване на кръвната захар и боцкането е спестено, но един апарат струва 60 евро и се използва само 14 дена. В замяна на това на всеки 5 минути дава актуална информация за нивото на кръвната захар.
Да се облича като Дядо Коледа е хоби на Георги. Споделя, че го прави от 5-6 години. Едва преди две години обаче му хрумнало да превърне хобито си в благотворителна кампания и да помага на болни хора. Всяка негова изява струва 5 лв. и вече приема поръчки за партита, празненства и домашни посещения. Той предоставя телефона си за целта – 0988 318 904 и уточнява, че тази година благотворителната кампания ще важи за Горна Оряховица, Долна Оряховица, Велико Търново, Лясковец и Първомайци. Тези усилия да помага на болните и страдащите хора не остава незабелязана и Георги беше номиниран в инициативата “Достойните българи”, организирана всяка година от в. “24 часа”. Приза младият мъж получил лично от премиера Бойко Борисов преди две години. Тогава обещах да помагам на повече хора, но и държавата да не забравя страдащите, спомня си Георги. За съжаление той вижда все повече тъжни хора, макар да не иска това да се случва.
Освен че Георги се преобразява като Добрия старец, който носи надежда и усмивки, младият мъж е талисман на хандбалния и футболния отбор на Горна Оряховица. Облича костюм на катерица и с него излиза на мачовете. Спортистите също подкрепят благотворителната кампания на Георги, а таксиметрова фирма рекламира благородната му инициатива. Младият дядо Коледа добавя, че миналата година е събрал пари и за 23-годишния Росен от русенското село Черешово, болен от мускулна дистрофия, и лично му ги занесъл. Пътувам с мои средства, събирам всяка стотинка само за благотворителност, не харча от тях за други разходи, казва болният мъж.

Даниела и Георги:
“Приехме болестта на Вики
като нов член на семейството”
Даниела и Георги Стоянови никога няма да забравят кошмарната дата – 18 март 2015 г., когато лекарите им съобщават, че дъщеричката им Виктория е болна от диабет, тип 1 инсулинозависим. Това беше страшен шок за нас. Започнахме да пресмятаме дали в двете фамилии е имало диабетик и дали при Вики заболяването е наследствено. В двата рода нямаше такъв болен, разказват Даниела и Георги. Причината за заболяването на Вики засега е неизвестна, но майката има съмнение, че това се случва след поставянето на задължителната ваксина на 6-годишна възраст на детето. Изминали са едва 3-4 месеца от имунизацията и Вики отключва диабета. Тъй като момиченцето е малко и има нужда от грижи и петкратен прием на инсулин, майката напуска работа, за да се грижи за него. Сега работи само Георги. Отскоро Даниела е включена в общинската програма за личен асистент на дъщеря си. Тя ще получава 196 лв. за 4-часов работен ден. Това все пак е някаква помощ за Вики, споделя майката. Тя и Георги вече са приели диабета като член от семейството. Не крият заболяването на дъщеря си в училище, за да бъдат подготвени съучениците ѝ и учителите, ако тя се почувства зле. Тъй като детето е на интензифицирано лечение, майката отива в училище, за да поставя инжекцията. Родителите обаче твърдо вярват, че един ден диабетът ще бъде излечим и сега се стараят да осигуряват най-доброто за малката принцеса.
Според Даниела добрият контрол на кръвната захар и диетата са най-важни за успешното лечение на диабета. Мечтата на момиченцето е да бъде осигурена инсулинова помпа и след Нова година семейството ще подаде документи в здравната каса. Тъй като във Великотърновска област няма детски ендокринолог, Даниела и Георги ходят в София с Вики при доц. Калинка Коприварова, която изписва протоколите за инсулин. Нашата дъщеря е борбена, приела е заболяването и с него се справяме заедно, споделя майката. Тримата вече знаят много за захарната болест, следят новостите, купуват се допълнително тест-лентички, защото безплатните от 1100 броя за годината не достигат. Необходими са и иглички, а всяка струва по 0,30 лв. Използването на сензор за измерване на кръвната захар също е скъпо, един струва 60 евро и на всеки 14 дена се подменя. Трудното е, че такива сензори не се продават в България, поръчваме ги от чужбина, има ги в Испания, Англия, Германия и др. Георги Симеонов иска да ни помогне като Дядо Коледа именно за сензори, за което сме му много благодарни. Той наистина е достоен българин и дано да има повече хора като него, категорични са Даниела и Георги.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново