Близо 700 ученици с шествие отбелязаха патронния празник на СУ “Вела Благоева”

Публикувано на чт, 18 май 2023
480 четения

Близо 700 ученици от СУ “Вела Благоева”, водени от оркестъра на НВУ “Васил Левски”, участваха в традиционното празнично шествие по улиците на кв. “Бузлуджа”. То се провежда вече за пета поредна година по повод на патронния празник, като началото бе през 2019 г., съобщи директорът Ангел Янчев.

Възпитаниците на училището преминаха през всички улици на най-големия великотърновски квартал, като след военния оркестър бяха знаменосците, следвани от най-малките – първокласниците. Тя бяха и най-ентусиазирани, като маршируваха под звуците на духовата музика. Десетки бяха и хората по улиците, които снимаха или приветстваха учениците.
Шествието започна от източния вход на училището, премина по ул. „Деню Чоканов“, покрай Дома за стари хора „Венета Ботева“ по ул. „Иларион Драгостинов“. През центъра на квартала продължи по ул. „Георги Измирлиев“ и през „Иван Хаджидимитров“ участниците се върнаха отново в училището.

Там бе празничният концерт, който започна с изпълнения на групата за народни танци с ръководител Теодора Костова. Изпратени бяха зрелостниците, като всички ученици ги аплодираха и им броиха от 1 до 12. Абитуриентите пък се сбогуваха със знамето на училището. Бяха връчени 20 грамоти на най-изявени ученици от олимпиади и състезания през учебната година до този момент.
“Изпращаме нашите зрелостници, които са от уникална може би и за България паралелка, тъй като е с предприемачески профил, с първи чужд език испански, с втори – португалски и с трети – английски език. Паралелката не е голяма, малко от успяха да стигнат до края”, заяви директорът Ангел Янчев, който връчи и грамотите на най-заслужилите.

Тържествата продължиха с изяви, подготвени от клубовете по интереси: демонстрация по спортно ориентиране, представление от училищната театрална трупа, която работи по националната програма “Спорт и изкуство в училище”, както и на вокалната група на училището.

СУ “Вела Благоева” т.г. навършва 38 години от основаването си. На 29 септември, когато е рожденият му ден, ще бъде връчена традиционната училищна награда “Вела Благоева” на най-изявен педагогически специалист. Наградите “Виктория” за най-добрите седмокласник и четвъртокласник най-вероятно ще бъдат връчени за първия учебен ден на 15 септември, съобщи още Ангел Янчев.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново