Близо 30 училища в областта изпращат ученици и учители на безплатна почивка

Публикувано на пт, 16 юли 2021
2318 четения

Близо 30 училища от общо 83-те в област В. Търново вече са се възползвали от възможността да изпратят свои ученици с придружаващи ги учители на безплатна лятна почивка. Това е възможно благодарение на Национална програма “Отново заедно”, представена от Министерство на образованието на 17 юни. Тя е за 2021 г., като срокът за подаване на документи от училищата за включване в първия етап е до 31 юли. За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности, като финансирането се отпуска по бюджетите на общините.
Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност, подчертават от МОН.
Училищата от област Велико Търново са запознати с тази програма още след одобряването и публикуването ѝ на сайта на образователното министерство. Те подават документите си както към Регионалното управление на образованието в старата столица, така и към МОН, за да се провери дали отговарят на всички изисквания.
“Много важно условие, което трябва да се спазва от всички кандидатствали, е, че след като документите им бъдат прегледани за съответствие от РУО и от МОН, е нужно да се поиска становище от РУО за сключване на договор за пътуване с конкретна обща цена. Това трябва да се направи поне 10 дни преди тръгването, за да се получи навременно разрешение от институцията”, подчерта Розалия Личева, началник на РУО във В. Търново. По нейна предварителна информация поне още толкова училища от областта вече са подготвили документи за кандидатстване по програмата. Личева добави, че целта на РУО е била навреме да уведоми и мотивира ръководствата на училищата да се включат още в първия етап. Ако след тази дата предвиденият бюджет от 15 млн. лв. за цялата страна не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит. Крайният срок е 14 септември.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново