Близо 30 души излязоха на протест пред РЗИ срещу въвеждането на „зелен сертификат“

Публикувано на ср, 20 окт. 2021
3990 четения

Близо 30 души, които са против въвеждането на „зелен сертификат“ за посещения на закрити обществени места, се събраха пред сградата на Регионалата здравна инспекция във В. Търново. Припомняме, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, според която посещенията в кина, театри, концертни зали, фитнеси и др., ще става с представяне на зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или пък с отрицателен тест за Covid-19. Новите противоепидемични мерки влизат в сила от четвъртък. Протестиращите се обявиха категорично против тях с мотива, че по този начин се нарушават гражданските им права.

„За мен това е нарушение на човешките ми права, нали все пак живеем в демокрация, която смятам, че се потъпква с подобни решения“, заяви Пенчо Пенчев, който бе излязъл с българското знаме в ръце. Част от протестиращите носеха и плакати с надпис

„Имам антитела, нямам нужда от ваксина“, “Кукловодите ще ви изхвърлят на мига, в който им свършите мръсната работа“, „Живот в концлагер? Не, благодаря“, „Моето тяло – мой избор“ и др. Някои от присъстващите носеха и надпис – Нюрнбергският кодекс (Първи международен кодекс за поведение на експерименти с хора, август 1947 г.) „Нека всички престъпници, които извършват геноцид над българската нация да знаят, че един ден ще бъдат съдени. За мен това е геноцид – някаква субстанция, която никой не знае какво има, да се инжектира на здрави хора“, заяви Александра Трифонова.

„Досега не съм чула някой да е повлиян положително от това, с което е инжектиран,  напротив. Хората продължават да се разболяват и да умират, не виждам никакъв ефект“, заяви Галя Георгиева. Тя е категорична, че никога няма да се имунизира и всеки има право да избере по какъв начин да се предпази. “Това е личен избор и не може по никакъв начин да ни ограничават достъпа до каквото и да било, от което страдаме не само ние, но и бизнеса“, заяви друга от протестиращите.

Част от хората са на мнение, че срокът от обявяването до влизането в сила на новите мерки е твърде кратък, за да могат дори тези, които пожелаят да си поставят ваксина да го направят. Събралите се пред здравната инспекция заявиха, че ще продължат да отстояват гражданската си позиция, докато исканията им не бъдат чути от управляващите.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново