Близо 10 г. Ваня Христова търси работа като учител

Публикувано на пт, 14 Сеп. 2018
2117 четения

Вече близо 10 години дипломираният педагог Ваня Христова от В. Търново търси работа като учител и кандидатства на всички обявени позиции, но без успех. Въпреки липсата на кадри в образованието, жената не успява да се реализира и е принудена да си изкарва прехраната в хранителен магазин.
Ваня е родом от В. Търново, завършила е “Начална и предучилищна педагогика” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1995 г. Още същата година започва работа като начален учител в с. Беляковец, където практикува до закриване на училището през 2000 г. По-късно работи една година като учител по заместване в СУ “Вела Благоева”, с което педагогическият ѝ стаж е общо 6 г. След връщането на титуляра Ваня отново е без работа.
През 2011 г. започва временно в Дома за деца “Пеньо и Мария Велкови”, където работи общо 4 г., но въпреки това не пропуска нито едно лято да кандидатства за обявените свободни места за начални учители. Подавала е документи в СУ “Ем. Станев”, “Св. П. Евтимий”, “П. Р. Славейков”, “Бачо Киро”, “Вела Благоева” и в училището в Балван. За съжаление не успява да стигне дори до интервю. Още пази и входящите номера, получени при подаване на документите. За тези 10 г. е поканена само на две интервюта, като едно от тях е било през август т.г., но отново е избран друг кандидат.
“Вече почти загубих надежда, че някога ще работя по специалността си, а това ми е по сърце и винаги съм искала да бъда учител. За съжаление нямам късмет и не знам на кои от критериите не отговарям, след като имам педагогическо образование и стаж”, недоумява Ваня Христова. Споделя, че е съгласна дори да пътува до близките населени места, но да може да помага на семейния бюджет. Съдбата ѝ споделя нейна колежка от хранителния магазин, която също е с диплома за начален учител, но не може да си намери работа по специалността.
“След толкова години вече си мисля, че човек трябва да има не само късмет, но и връзки, каквито аз нямам. Всяка година посрещам 15 септември със смесени чувства. От една страна, се радвам за децата си, че тръгват отново на училище, но от друга очите ми винаги се пълнят със сълзи, защото искам, а не мога да работя това, което обичам”, споделя Ваня. И допълва, че до края на месеца ще продължи да следи обявените свободни места с надеждата отново да прекрачи училищния праг.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново