Благодатният огън пристига във Велико Търново

Публикувано на ср, 28 апр. 2021
560 четения

Велико Търново ще посрещне Възкресение Христово пред Катедралния храм “Рождество Богородично”. Пасхалното богослужение ще започне в 23,00 ч., а службата ще бъде ръководена от Великотърновския митрополит Григорий. Точно в полунощ на 1 срещу 2 май ще бъде изнесен Благодатният огън, а светлите думи “Христос воскресе” по традиция ще бъдат произнесени на 5 езика.
На открито ще бъде и службата за Второ възкресение, заедно с четенето на Евангелието на различни езици. Богослужението навръх Великден ще бъде пред църквата “Възкресение Христово” до Руските гробища, а началото ѝ е в 11,00 ч.
Тази година заради Covid-19 делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим в България, ще е в по-скромен състав. В нея са врачанският митрополит Григорий, директорът на дирекция “Вероизповедания” Емил Велинов и още един духовник. Българската делегация се очаква да отпътува от летището в Тел Авив в 16,30 ч. на Велика събота, а в 19,10 ч. да пристигне на летище София. На летището ще има по двама представители от митрополиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън за вечерните богослужения в храмовете.
Заради епидемията здравните власти отправят препоръки по време на църковните служби миряните да спазват дистанция от 1,5 метра помежду си и задължително да носят маски за лице. Препоръчва се също така да не се целуват иконите.
За Великден Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм подаряват на жителите и гостите на старата столица безплатни прожекции на аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”. Шоуто на Царевец ще бъде излъчено във вечерта на Велика събота – 1 май, от 21,00 ч., както и навръх Възкресение Христово – 2 май, също от 21,00 ч. Безплатно спектакълът ще бъде пуснат и на Гергьовден – 6 май, с начало от 21,15 ч. През целия месец ще има още няколко прожекции, които ще могат да бъдат наблюдавани от площада пред крепостта, уточняват от местаната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново