Бижута от хартия, заредени срещу магии и клетви, създава Кати Петкова

Публикувано на ср, 11 Окт. 2017
886 четения

Авторски бижута от отпадъчна хартия майстори великотърновката Катлина Петкова. Нейните гривни, колиета и обеци са нестандартни и интересни, а десенът им зависи от цвета на старите календари, списания, рекламни листовки, плакати, тапети и други непотребни материали, които използва за направата им. Накитите на Кати са наистина уникални, защото са енергийно заредени срещу негативни влияния – магии, клетви и др. Тя е позната в цялата страна като биоенерготерапевт и признава, че освен да радва хората с красивите си творения, иска и да им помага.
Кати изработва своите бижута за удоволствие в свободното си време, а нейното хоби вече ѝ носи и приходи. Доволни клиентки поръчват да им направи накити в определен цвят или пък по-големи предмети за дома, като хартиени кошници например.
Търновката признава, че хартията я провокирала към творчество преди около четири години. “Покрай фотографията и рекламата, с които се занимава съпругът ми, разполагаме с много отпадъчна хартия. Пощенските ни кутии също всеки ден са пълни с всевъзможни брошури. Замислих се как мога да оползотворя тези купища непотребна хартия, за да не се налага да я изхвърлям или предавам на вторични суровини. Така един ден, ровейки се в интернет, попаднах на клип как се правят мъниста от хартия и реших да опитам. Получи се, а и на мен ми хареса, и продължих да навивам мъниста за удоволствие. Сега мои приятели и близки, знаейки за нестандартното ми хоби, също се грижат да не остана без материал и ми носят отпадъчните хартии, които са събрали вкъщи”, усмихва се Кати.
После набързо обяснява технологията за изработката на нейните красиви украшения. Работата е много прецизна и отнема време. За направата на мънистата се използват ивици хартия, а от тяхната широчина и дължина зависи големината на мънистото. След това хартиените ленти се навиват на руло с помощта на клечка за зъби. Това е най-бавният и прецизен етап от направата на бижутата. Когато мънистата в съответния десен са готови, идва ред на сглобяването на накита, а интересният декоративен дизайн е плод на творческата фантазия от авторката. За да бъдат здрави нейните аксесоари, майсторката ги лакира и така ги прави дори водоустойчиви.
Катлина Петкова практикува успешно силата на лечебните енергии от 1990 година и за този период е помогнала и спечелила стотици пациенти от цяла България, на които помага със съвети и терапия. Тя прави контактни и безконтактни масажи, а в работата си използва и уред за електроакупунктура, чрез който при въздействие през различни точки може да се достигне до всяка част и орган от човешкото тялото.
Способностите на Кати се отключили след силен стрес. Като студентка в Свищов, на 30 май 1990 г. тя получила силна уплаха след едно от земетресенията във Вранча. После обаче тялото ѝ започнало да дава различни индикации за нейната необикновена дарба. “В родовете и на майка ми, и на баща ми винаги е имало хора, които са се занимавали с лекуване и баене. Фамилията на баща ми е от родното място на Слава Севрюкова, така че не е изключено да имам роднинска връзка и с нея”, споделя биоенерготерапевтът.
След това Катлина подробно разказва за енергийната обвивка на тялото, известна още като аура, и затова как тя е свързана с емоционалния, менталния и психичния живот на човека и най-вече с неговото здраве. Съществуването ѝ е доказано научно с помощта на високочувствителна камера, която регистрира невидимата за очите светлина. Обсегът на аурата е от 20 см до около метър покрай тялото. Има и редки случаи, в които аурата се разпростира до 6 метра, като това може да се постигне с духовни практики и добър баланс между тяло и дух. Всичко, което правим в ежедневието си, също оставя отпечатък върху аурата ни, вследствие на което обсегът на полето ѝ се скъсява и ние се чувстваме изморени и отпаднали.
Аурата отразява нашата енергия и в нея е закодирана информация за личността, начинът на живот, мислите и чувствата на човека, твърди Кати Петкова. Цветът на аурата се състои от множество комбинации, а всички мисли и чувства, които изпитваме във всеки момент от живота си, се отразяват в тази цветна дъга. По цвета на аурата се определят и качествата, с които човек е природно надарен и трябва да развива, за да постигне успех. За да разбере човек какъв е доминиращият цвят на аурата му, може да посети квалифициран биоенерготерапевт или да направи диагностика с аура камера, която е на основата на Кирлиановата фотография. Доминиращият цвят на аурата влияе както на здравето ни, така и на психическото ни състояние, на личния живот, включително и при избор на партньор, и дори на бизнес отношенията.
По думите на биоенерготерапевтката, противоположните цветове на аурите на хората съответно се отблъскват, а тези, които са близки по гама – се привличат. “Това обяснява и защо изведнъж, от пръв поглед един човек може да ни стане симпатичен или да не се отлепим от него с часове, и защо към друг внезапно изпитваме необяснима неприязън”, обяснява Катлина.
Аурата е седемцветна, но винаги с един доминиращ цвят, който при всеки е строго индивидуален. Най-често срещаните цветове за доминиращ цвят са в кафявата гама, в зелената, виолетовото и пурпурното, разказа още Кати. “Хората, които имат аура с доминиращ виолетов цвят, трябва да работят върху грешки от миналото, от ранното детство. Те най-често имат проблеми със стомаха. Аура с доминиращ кафяв цвят издава проблеми с нервната система, бъбреците и ставите, а доминиращият светлосин цвят е сигнал за проблем с пикочно-половата система. При доминиращ жълт цвят на аурата най-лесно се коригира здравословното състояние, тъй като такива хора много рядко страдат от заболявания, но и при тях се срещат например проблеми с червата. Хората, които са тръгнали по пътя към себепознанието, излъчват аура с доминация на бял, златен или сребърен цвят”, разяснява биоенерготерапевтката.
Интересно е, че новородените нямат доминиращ цвят на аурата, при тях всички цветове са балансирани. Освен това бебетата имат способността да виждат аурите на хората около тях. “Ако се загледаме в едно бебе, ще видим, че то гледа някъде над главата ни. Там то вижда цветовете на аурата и това му е интересно”, сподели Кати Петкова.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново