Бившите казарми стават модерни общежития

Публикувано на ср, 6 Ное. 2019
9659 четения

Част от бившите казарми във Велико Търново ще се превърнат в модерни общежития, научи “Янтра ДНЕС”. Варненска фирма е закупила три от сградите на бившето поделение на Строителни войски в кв. “Бузлуджа” с намерението да ги превърне в луксозни общежития за ученици, студенти и работещи. Част от стаите ще са единични, но ще има и двойки, като всяка ще разполага със самостоятелен санитарен възел и тераса. В някои от тях на стените ще има красиви изображения на български шевици и символи на старата българска столица.
“Ще бъде подменена дограмата на сградите, а след това сме предвидили и саниране. Помещенията ще бъдат модерно обзаведени и оборудвани. Първият обект ще е готов през март догодина”, обясни Христо Дамянов, изпълнителен директор на “Болгар Ню Кепитъл” АД. Той посочи, че най-новата тенденция в Източна Европа, включително и в България, е свързана с повишения интерес от страна на строителните предприемачи към изграждане на общежития за учещи и работещи в големите градове. Велико Търново е атрактивен заради двата големи университета, медицинския и земеделския филиали. Градът е предпочитано място и от учениците от други градове и области, които избират средните училища в старата столица.
Бившето поделение 66 920 край Дома за стари хора “Венета Ботева” съществуваше до 2000 г. Малко след закриването му в Областна администрация беше постъпило запитване от Министерството на правосъдието за изграждането на затвор, но идеята така и не бе реализирана. През 2016 г. Община Велико Търново също прояви интерес и поиска безвъзмездно от Министерството на отбраната пустеещите казарми с идеята да бъдат реализирани частни или общински инвестиции. Тази идея също не бе подкрепена и по-късно бяха продадени на юридическо лице. През лятото на 2018 г. НАП обяви за продан част от сградите на бившето поделение. След няколко неуспешни търга най-накрая част от атрактивните имоти бяха закупени от варненската фирма, която е решила да инвестира в луксозни общежития.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново