Бивши възпитаници на ПМГ обновиха кабинета по математика

Публикувано на вт, 5 Февр. 2019
3967 четения

Бивши възпитаници на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” от Випуск 2003 обновиха един от кабинетите в училището. За реконструкцията са използвани съвременни материали, съобразени с тенденциите в оборудването на класните стаи. Осветлението е сменено с енергоспестяващи LED панели, а черната дъска е премахната изцяло, като на нейно място е използвана специална интериорна боя, която ще позволи на учители и ученици да пишат директно върху стената на учебната зала.

Сред инициаторите на дарението е арх. Йордан Терзийски, който е завършил ПМГ, паралелка математика. Той работи като архитект в София, но често се връща във В. Търново, защото не иска да губи връзка с корените си и гимназията, в която е учил. “С приятелите от випуска решихме по повод 15 г. от завършването да направим жест към гимназията, защото тя е направила много за нас. Решихме да реновираме една стая, а ръководството, в лицето на директора Ангел Гушев, прие радушно идеята и тя вече е факт”, обясни арх. Терзийски. През октомври м.г. бе организиран благотворителен футболен мач, в който се включиха възпитаници на ПМГ от Випуск 2003. Така за реализация на идеята бяха събрани 1600 лв. Първо бил направен дизайна на стаята, а после и самия ремонт.

“Чисто визуално стаята е много по-различна от тези, в които съм учил аз. Преди имаше кожени ламперии, които не бяха приятни от дизайнерска и експлоатационна гледна точка. Трябваше стаята да бъде променена, за да може учениците да се чувстват приятно в нея и да са мотивирани за работа. Те трябва да бъдат поставени в среда, която да ги предразполага. Сменихме концепцията за дъската. Сега тя е бяла, огромна и позволява на учителите да изнесат целия урок на нея без да се налага да трият по време на часа, което губи време. А и така цялата логическа мисъл на урока може да бъде изнесена на една дъска”, поясни младият архитект. Арх. Терзийски си спомня, че още докато учели със съучениците му имали нагласа да мислят за гимназията. В 8 клас отишли на екскурзия в чужбина и видели училище, пред което имало паркинг за колелета. Дошли си, предложили идеята на тогавашното ръководство, но тя не била приета сериозно.

“ПМГ ми даде най-вече начин на мислене. Въпреки че не се занимавам конкретно с математика, тя възпитава, учи те да мислиш, да имаш отношение към работата и последователност във всичко, с което се занимаваш”, допълни той.

Директорът на ПМГ Ангел Гушев, който е и възпитаник на гимназията, обясни, че отдавна е имал идея да се акумулира енергията на бившите възпитаници, така че те да са полезни на училището, в което са учили. “Радвам се, че идеята не излезе от мен, а от самите тях, а резултатът е повече от добър”, коментира директорът.

Той поясни, че с дарения на бивши възпитаници в училището са успели да реновират лабораторията по химия, правени са и други ремонти. Според арх. Терзийски и Ангел Гушев е най-добре всяка година да бъде избирана една класна стая и ако желаещи бивши ученици искат да помогнат, може да се събират средства и да се насочват за такава кауза.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ          

loading...
Пътни строежи - Велико Търново