Бивша детска градина става заведение с хотелска част

Публикувано на вт, 3 авг. 2021
5402 четения

Собствениците на бившата детска градина в Ново село планират да я превърнат в заведение, към което ще има и хотелска част. Масивната сграда се намира в центъра над селската чешма и 500-годишния дъб, с който е известно Ново село. Имотът беше продаден от Община Велико Търново в края на миналата година за малко над 100 000 лв. Купува го англичанинът Нийл Хефи, който е строителен предприемач и управлява също така и адвокатска компания в родината си. Преди повече от две години идва на почивка в България и след като проучва пазара, решава да инвестира у нас. Спира се на Ново село, където заедно с брат си купуват имоти, в които планирали да почиват по няколко месеца в годината, а по-късно да се установят трайно. Нийл Хефи научава случайно, че се продава бившата детска градина в селото, която макар и пустееща, е в много добро състояние и решава да я купи. Поземленият имот се простира на площ от 3470 кв.м, а РЗП е 1098 кв.м.
Макар да я наричат детска градина, реално само 1/6 от сградата е функционирала като такава. Останалата е била на различни собственици, но малко по малко става собственост на Община В. Търново. Така през 2020 г. намира своите нови собственици, чиито планове са на първия етаж да отворят бар с ресторант. Ще има също и игрална зала, а на втория етаж ще е хотелската част. На мястото на старите катерушки ще има и басейн, край които местните жители и гостите ще могат да се разхлаждат в горещите летни дни. Преди няколко месеца са започнали и част от ремонтните дейности с премахването на старата дограма, но има още много работа по сградата, уточни кметът на Ново село Христо Христов.
През 2020 г. бяха продадени и две бивши училища в община В. Търново. След проведен търг местен строителен предприемач закупи старото школо в Къпиново, чиято начална цена бе 52 339 лв. Още преди години към пустеещата сграда е имало инвестиционен интерес за превръщането ѝ в рехабилитационен център, както и за търговска дейност, но в крайна сметка така и не е продадена. По неофициална информация старото училище, което се намира зад църквата в центъра на селото, може да се превърне в къща за гости. Местна фирма пък закупи бившето училище в с. Беляковец, закрито преди 20 г. Обявената начална цена за имота бе в размер на 121 000 лв. В списъка с обектите, обявени за продажба тази година, са включени бившето училище и детска градина в Никюп, старото килийно училище в Плаково, както и закритите училища в Пчелище, Войнежа и Пушево.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново