Библиотекарите поискаха адекватно заплащане на труда си

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
375 четения

Библиотечните специалисти от Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново излязоха на предупредителен процес пред сградата на културната институция. Той премина под мотото “Четене на класици за политици” и част от екипа представи стихотворения на класиците на българската литература Иван Вазов, Христо Ботев, Петко Р. Славейков и др. Исканията са за увеличение на бюджета с 50% за 2024 г., да се увеличи с 1% от БВП бюджетът за култура, да има допълнителни средства за възнаграждения на пенсиониращите се работници в тази сфера, за поддържане на материалната база, откритите и закрити площи на библиотеката. Доц. Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека в старата столица, също подкрепи синдикалната организация, защото смята, че целите са общи.
“Исканията ни са за един добър бюджет, в който може да има адекватно заплащане на работещите в библиотеките и да има средства за издръжка, защото в настоящия момент той е страшно ограничен. Миналата година имаше финансово стимулиране за Деня на будителите, но тази година такова липсва. Исканията на синдикалните организации и на Министерството на културата съвпадат, защото министър Кръстев заяви по националната телевизия подкрепата си към работещите в сферата на културата”, каза доц. Иванова.
“Заплащането е много ниско. Ако от 1 януари минималната работна заплата стане 830 лв., това означава, че заплатите на библиотекарите ще се приближат до нея. Затова подкрепяме всички протестиращи колеги”, заяви Илияна Тодорова, председател на синдикалната организация в Регионалната библиотека и библиотекар.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново