Безплатна кастрация на котки предлагат от „Помощ за животните”

Публикувано на чт, 10 Ян. 2019
389 четения

6700 лв. са успели да съберат чрез кампании през м.г. доброволците от „Помощ за животните” във В. Търново. Най-наложителен е контролът над популацията на котки, затова те ще предоставят близо 4000 лв. под формата на талони на собствениците на котки, които искат да кастрират любимците си. Хората, които се нуждаят от помощ, могат да се свържат с НПО-то. 2000 ще отидат и за приюта за кучета в с. Шемшево, където животните имат нужда от ваксини и храна. Доброволците напомнят, че в приюта целогодишно се извършват безплатни кастрации на кучета, независимо дали са улични или домашни, и апелират към гражданите да се възползват от услугата, за да спомогнат за решаването на проблема с популацията.
42 животни са намерили нови осиновители през м.г., отчетоха от организацията. Цифрата не е голяма на фона на броят спасени животни, които са 135. Забелязва се тенденция към повишаването на ангажираността на обществото в проблемите на животните.

Анастасия Иванова и Цветелина Карушкова са доброволци в НПО-то и през м.г. са започнали кампания с децата от училищата в областта. Те са посетили училища и детски градини от В. Търново, Лясковец, Дебелец, Г. Оряховица и Джулюница, в които са провеждали открити уроци с децата. “Целта ни е да ги научим на отношение към животните. Правим го чрез разказване на истории, гледане на видеоклипове, играем игри, но най-вече ги караме сами да разсъждават”, разказва Анастасия. Доброволците оценяват работата си с децата като изключително ползотворна. „Сигурни сме,че тези деца няма да прояват агресия или безотговорност към животни, когато пораснат”, коментира Цветелина, която е и педагог.

„Голяма част от тези деца станаха доброволци към организацията и това много ни радва. Има много отговорни родители, които посещават заедно с децата си приюта и разхождат кучетата. Те искат децата им да изградят връзка с животните, дори да нямат възможност да си вземат домашен любимец”, сподели Анастасия.

Преди акцията доброволците, посещаващи приюта са били по 5-6 човека, докато на последното посещение е имало над 20 души, казват от организацията. Резултатите са видими, за това и през т.г. от „Помощ за животните” планират работа с ученици от региона.
Друг приоритет за тях ще бъде да запознаят най-вече хората по селата, с възможността за безплатна кастрация на кучета, тъй като според тяхната статистика най-много нежелани поколение се срещат в малките населени места. Доброволците планират срещи с хора по селата и ветеринарни медици, които да им обясняват процеса на кастрация, както и да опровергаят митовете, които спират стопаните на дворни кучета да се погрижат за това.

Александра ДИМОВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново