Без 3D мапинг шоу и голямото търновско хоро на 22 септември

Публикувано на чт, 17 сеп. 2020
2992 четения

В Деня на Независимостта улиците на Велико Търново отново ще се изпълнят с туристи от цялата страна.

Велико Търново отбелязва Деня на Независимостта 22 септември с програма, която е по-различна от предходните години. Този път ще липсват любимото на великотърновци и гостите на града 3D мапинг шоу и голямото търновско хоро. Причината е да се предотврати струпването на много хора на едно място заради епидемията от COVID-19.
Очаква се в тържествата да се включат президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, но заради динамичната политическа обстановка в страната посещенията им все още не са официално обявени.
Честванията започват още в 7,30 ч. с празнична Света литургия на великотърновския митрополит Григорий и участието на квартет “Ангелски гласове”. Тя ще се проведе в църквата “Св. 40 мъченици” и ще бъде последвана от тържествен водосвет на бойното знаме на Военния университет и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.
Програмата продължава на крепостта “Царевец”, където за 10,30 ч. е насрочен военният ритуал за издигане националното знаме на България, официалната част и празничният благослов. В 11 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.
В 11,30 ч. оттам тръгва празничното шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметник “Майка България”, с участието на военния оркестър на НВУ и оркестъра на Националната гвардейска част. В 12 ч. започва гвардейската церемония спектакъл “Искри”, а строеви хватки с оръжие на кръстовището пред Общината ще демонстрира представителна част на Военния университет във В. Търново.
Концертът на популярната и обичана българска изпълнителка Михаела Маринова и момичетата от група 4MAGIC, познати от участието си в телевизионния формат “X-Factor”, стартира в 12,30 ч. на сцената пред Община В. Търново. Той ще бъде последван от изпълнения на детски и младежки любителски формации от старата столица с начален час 13,30 ч. В 17 ч. на същото място започва празничният концерт на ПФА “Искра”.
Вечерта тържествата ще се пренесат на площад “Цар Асен I”, където в 19 ч. представителната част на НВУ “Васил Левски” отново ще изпълни програма, включваща атрактивни строеви хватки с оръжие. В 19,30 ч. е началото на тържествената проверка, а в 20,15 ч. великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина” и зрелищните празнични илюминации.
Николай ВЕНКОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново