Бетина Цанева спечели ученическото състезание за най-добра бизнес идея

Публикувано на пн, 24 Апр. 2017
337 четения

Бетина и нейната преподавателка Галина Христова.

Бетина Цанева от Старопрестолната гимназия по икономика спечели първо място в Националното състезание “Най-добра бизнес идея”, организирано от просветното министерство. Форумът се проведе през почивните дни в Пловдив в рамките на Панорамата на професионалното образование.
Бетина е единадесетокласничка в специалност “Оперативно счетоводство”, а неин ръководител е преподавателката Галина Христова. Ученичката се е състезавала със свои връстници от училищата по икономика в страната, които са се класирали от 1 до 24 място на предварителната квалификация. Темата на казуса, по който са работили учениците, разпределени в екипи, е бил “Здрав дух в здраво тяло” – бизнес за задоволяване на нуждите на хората от спортуване. Идеята на отбора победител е била свързана със създаването на иновативни маратонки с чип, отчитащ изминатото разстояние и изгорените калории. Ходейки с тях, се трупат смарт точки, които могат да се използват при закупуване на билети за спортни състезания и мероприятия на открито.
Освен медал, купа, грамота и предметни награди за първото място, Бетина е получила и сертификат, с който може да кандидатства в УНСС – София. Тя може да влезе в специалност “Предприемачество” с оценка от конкурсен изпит Отличен 6.00. Тя вече има подобен сертификат за направление “Икономика, общество и човешки ресурси”. Най-голямото ѝ желание обаче е да получи оценка Отличен 6.00 и на изпит за направление “Финанси, счетоводство и контрол”, защото момичето мечтае да се занимава със счетоводство.
В края на март Бетина беше сред 20-те ученици, класирани на финала на Националното състезание по счетоводство, организирано от Министерството на образованието и науката, където зае 12-о място. Своя предприемачески дух, освен в часовете по професионална подготовка, тя развива и чрез участието си в клуб “Иновации и предприемачество”, който се провежда по проект “Твоят час”. Ученичката участва и в иновационни лагери на “Джуниър Ачийвмънт – България”. През март се пребори с 400 млади иноватори от 36 училища от страната и достигна до финала на националното състезание “Социални иновации”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново