Бедствено положение в Стражишко, пороят наводни къщи в Хотница

Публикувано на ср, 12 юни 2019
362 четения

Бедствено положение бе обявено вчера сутринта в стражишките села Нова Върбовка и Камен заради скъсана язовирна стена. Причина за пробойната е обилният валеж – над 100 л/кв. м, излял се за около 30 минути. Пороят нанесе сериозни поражения и във великотърновското село Хотница. При падналия интензивен дъжд – около 70 л/кв. м за 40 минути, бяха наводнени дворовете на 12 къщи и няколко приземни помещения, улици, канавки, градини.
Стената на язовир “Зеленчуков дол” край Нова Върбовка поддала към 1,00 ч. след полунощ и заляла намиращите се в района земеделски земи. При инцидента няма пострадали хора. Информирана за тежката обстановка, областният управител проф. д-р Любомира Попова пристига на място още преди полунощ в понеделник. Заедно с директора на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев и представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са огледали пораженията от обилния валеж. На мястото бяха още зам.-председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов, както и кметовете на засегнатите населени места.
“Училището в Камен е наводнено, има и няколко засегнати къщи в двете села, но няма опасност за населението. Засегната е и част от инфраструктурата в Нова Върбовка, на места асфалтът се е надигнал и е изкъртен”, заяви кметът на Стражица Румен Павлов.
Екипи на “Гражданска защита” изпомпваха водата от наводнениете къщи и източваха язовира край Нова Върбовка. Вчера рано сутринта започнаха източването и на язовир “Чешме дере” край село Камен, който също е пълен. Двата язовира са общинска собственост и имат наематели. Водоемите са били проверени по график, съгласно заповед на областния управител, изготвени са констативни протоколи и са дадени предписания по осъществяване на безопасната техническа експлоатация, уточниха от Областна администрация. Учениците в с. Камен са във ваканция, докато продължава отводняването на избените помещения и котелното отделение на училището.
От Областна дирекция “Земеделие” във Велико Търново започнаха огледи в засегнатите села, за да се подготви процедура за обезщетение на пострадалите земеделци. Все още не можем да кажем колко са засегнатите площи. Пшеницата е полегнала от водата, има заляти площи със слънчоглед към село Камен. Тепърва ще стане ясно дали арендаторите ще разорат нивите и ще засеят друга култура, или не”, уточни Йорданка Стефанова, директор на областната земеделска служба.
Община В. Търново ще търси средства от държавата за справяне с последствията от пороя, който нанесе сериозни щети в Хотница. За отводняването на селото бяха осигурени три помпи от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.
Кметът на Хотница Десислав Йорданов веднага е сигнализирал за кризисната ситуация и от Общината са организирали изпращането на специализирана техника. Кметът Даниел Панов ръководеше и координираше на място дейностите за справяне с последствията от дъжда.
Седем улици са пострадали сериозно от пороя, като по три от тях предстои да бъде положена фракция, докато бъдат намерени средства за ремонт. За канавките, улиците и водостока Общината ще разчита на финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. С багери и фадроми през целия ден продължи разчистването на наносите по улиците и край моста над р. Бохот. Техниката прокопава локални урви за оттичане и отвеждане на събралата се вода.
На този етап няма информация за пълни язовири на територията на община В. Търново и не се налага изпускане на водата, уточниха от местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново