Баща на болно дете кани премиера на новогодишна вечеря вкъщи

Публикувано на чт, 27 Дек. 2012
232 четения

Баща на болно момче от детска церебрална парализа във В. Търново кани премиера Бойко Борисов на новогодишна вечеря вкъщи.  Поканата обяви пред журналисти д-р Любомир Василев, който заяви още, че иска да покаже на министър-председателя в действителност  какви грижи полага едно семейство за такова дете, вместо да го даде за отглеждане в социален дом.

Искам да си поговоря с премиера за нашите проблеми и на още 20 000 семейства като нас в страната, тъй като много пъти се опитвах да се срещна с него и да му обясня, че държавата трябва да помага в такива случаи, а не ние, родителите, да се молим  за помощи и благотворителност, каза още д-р Василев. През декември семейството събра около 5000 лв. от дарителски инициативи на учениците от две училища във В. Търново и от приятели, но тези средства ще стигнат само за един месец за грижите на 15-годишното момче. Независимо от това родителите са много благодарни  на децата и техните учители за благотворителните концерти и базари, но семейство Василеви са разочаровани, че тези инициативи не са били подкрепени с присъстваието си  от нито един местен депутат или от ръководството на общината.

Вчера д-р Василев  разказа, че след забавено раждане  синът му Иван  се  ражда с увреждане, а майката изпада в кома. Благодарение на грижите на лекарите от Плевен и двамата оцеляват . Родителите поемат своята отговорност и трудности да се грижат за сина си, макар че им е предложен вариант да оставят момчето в дом.

Държавата не трябва да абдикира от семейства като нас, а да ни помага със средства. И д-р Василев уточни, че само 500 лв. на месец  са необходими за лекарствата на Иван, повечето от които ги няма в България и бащата е принуден да ходи в Румъния, за да ги купува. Отделно трябват пари за рехабилитация и специализирано лечение. Проблемът е, че във Великотърновска област няма детски невролог и като се наложи лечение трябва да ходим в Плевен, София, Варна или Пловдив, коментира още д-р Василев.

 

Вася ТЕРЗИЕВА
Видео: Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново