Българинът, обиколил над 70 държави на пет континента, вярва, че Изтокът ще върне господството си в света

Публикувано на пн, 13 Ное. 2017
2091 четения

Пламен Узунов е сред малцината щастливци, които са успели да превърнат пътешествията в своя професия. Обиколил е всички континенти с изключение на Австралия, но сърцето му са успели да спечелят хората в Азия. Затова постоянно се връща там с идеята да опознае нови страни и народи. До тези далечни и непознати земи вече пет години той организира туристически пътувания, а преди това, цели пет години, е водил групи в Близкия и Далечния Изток.
“През 2001 г. имах възможността да пътувам повече в Азия. Първоначално пътувах сам, после започнах да водя приятели, но след всяка нова среща с Изтока интересът ми към тези различни култури все повече нарастваше. Така, по време на моите пътешествия, се заех да проучвам религиите, защото в много от случаите битността на хората се определя от техните вярвания. Ако искаш да разбереш един човек, трябва да знаеш в какво вярва. Дълбоко ме занимават типичните източни религии – ислямът, хиндуизмът, будизмът, зороастризмът. В тези страни християнството не е много известно и по-малко се практикува”, обяснява пътешественикът.
По думите му светът ще става все по-непознаваем, защото водеща позиция отново ще заемат страните и културите, за които ние почти нищо не знаем.

“Изтокът ще си върне челното място от преди около 200 г.

В исторически план той винаги е бил ръководен фактор, с изключение на последните 1-2 века, когато Европа и Америка го изместват икономически. На като се замисли човек, само в две азиатски страни – Индия и Китай, живеят 2,5 милиарда души или 30 на сто от населението в света. Съвсем скоро Китай ще стане № 1 икономически, а Индия също надига глава. Идеята да започна да правя турове там е да показвам на хората и професионално, и лично, че тези култури не са за подценяване. Напротив, вярванията на източните хора са много дълбоки и заслужават голямо уважение”, категоричен е Пламен.
Първото място в Азия, което най-силно го е впечатлило, е остров Бали. Там стъпил за първи път преди 16 години и останал впечатлен от уникалната смесица на култури и религии. При тях будизъм, хиндуизъм и анимизъм са смесени в едно. “Бил съм на Бали поне още 15 пъти и никога няма да спра да се връщам там, защото на това място може да срещнеш най-добрите хора в света. Те са съизмерими единствено с тези в Бутан”, признава варненецът. Поне 15 пъти е обикалял в Китай, Тайланд, Малайзия, Сингапур.
Предпочитани дестинации от него са днешният наследник на Древна Персия Иран, както и страните в Централна Азия. “Пътят на коприната ме интересува в исторически план, защото по него са се движили не само стоки, но и знания, културно влияние от Изток на Запад и обратно. Старая се да изучавам битността на хората и да наблюдавам как се променят те по Пътя на коприната”, допълва гостът. Ямар или бившата Бирма е една от малкото азиатски държави, където все още не е бил, но съвсем скоро ще има възможност да разгледа и нейните забележителности.
“Познавам много хора, които си отбелязват на картата посетените от тях страни. Това не е лошо, но не бива да е самоцел. Аз винаги съм се стремял да пътувам до места, които са ми интересни и където мога да науча нещо полезно. Всяко нещо трябва да се прави с послание, защото, както казват на Изток: “Знание, което не те усъвършенства, е по-лошо от незнанието”. Това означава, че не бива да трупаш излишна информация, а да се оставиш да те води интуицията и да научаваш нови неща, които те усъвършенстват и те правят по-добър”, твърди Пламен.
Въпреки че е обиколил цяла Европа, той признава, че

Азия е континентът, който познава най-добре.

“След като обиколиш няколко европейски града, се убеждаваш, че Старият континент вече с нищо не може да те изненада, пък било то хубаво или лошо. Не харесвам и не искам да се връщам в големите столици, като Лондон или Париж например, които са превърнати във всичко друго, но не и в еталон на преуспяваща култура. Европа живее в един сън, че едва ли не дава тон в културен, политически и икономически план на света. Истината е, западният свят тъне в абсолютно невежество спрямо Изтока. Покрай тази насилствена смесица на народи и култури през последните години в Европа видях нещо много тъжно – хора, които са дошли уж да търсят щастието, а са по-нещастни от колкото в техните си страни”, признава познавачът на Изтока.
Пламен е категоричен, че не се чувства добре и в страните от Латинска Америка. “Там има прекрасна природа, но в исторически план хората по тези земи са преживели много тежки изпитания. Представете си, идват португалци или испанци и насилствено налагат католицизма над местното население. Тези хора са малки не само на ръст, те са смачкани, а насилието е изписано върху лицата им”, обяснява гостът. По думите му Африка пък се е барикадирала за околния свят със своите природни особености, заради които бял човек трудно може да преживее там. Тя също ревниво пази своите обичаи, а хората на битово ниво живеят в друга паралелна реалност. Ние, европейците, не може да слезем на тяхното ниво, което създава една голяма празнина между теб и местната действителност, а това не ме привлича, твърди варненецът.
За сметка на това никога няма да се измори да се връща в Бутан, където чистотата се усеща не само във въздуха, но и в човешките отношения. “Там ръкостискането се различава от всички, които сте изживявали досега. Две ръце захлупват вашата, а главата се свежда в поклон. Едно истинско отдаване на почит. Хората говорят тихо и с уважение. Те слагат дори ръка на устата си, като разговарят с чужд човек, защото смятат, че най-лошите неща излизат от устата. В Бутан всичко се прави с внимание – прекосяването на улицата, миенето на съдове – толкова целенасочено и грижливо”, не крие възхищението си Пламен.

Богата колекция с автентична музика на различните народи

притежава пътешественикът. От всяко пътуване той се завръща с дискове, които слуша и изучава задълбочено. “Музиката е част от живота ни и основно средство за общуване между хората. Тя е като транспортно средство, благодарение на което можеш да се върнеш векове назад и да усетиш по свой начин какво са чувствали хората тогава, какво са преживели”, обяснява той. Интересно му е да изучава как от подръчни материали – животински кожи и кости или дърво, хората в различните части на света правят музикални инструменти и създават музика.
Според жителите на Бали, най-съвършената музика в света създава природата. Това са ромонът на водата, песента на птиците, шумът на вятъра и листата по дърветата, разказва Пламен. Чрез различни инструменти те се опитват да пресъздадат и обогатят тази естествена красота.
Според него музиката на Бутан например много прилича на родопската. Той е убеден, че в различни исторически периоди през главите на хората по света са минавали едни и същи музикални идеи, които те са реализирали по свой неповторим начин. За него музиката е лекарство, което може да излекува душата на всеки човек.
Златина ДИМИТРОВА
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново