Бъдещият Експозиционен център скара общинските съветници

Публикувано на пт, 18 Дек. 2020
2742 четения

Изграждането на Експозиционния център в Старото военно училище скара общинските съветници по време на вчерашното заседание на местния парламент във В. Търново. За разлика от повечето точки в дневния ред, които минават без изказвания, въпросът за бъдещия градски център и атрактивната сграда нажежиха страстите. Дискусията продължи близо два часа с изказвания, реплики и лични обяснения между представителите на различните групи в ОбС.
За изграждането на Експозиционния център Общината ще кандидатства по ОП “Региони в растеж”, като проектът ще получи комбинирана подкрепа – собствено участие в размер на 91 655 лв., безвъзмездна финансова помощ от 7 036 880 лв. и заем от 2 864 000 лв. от Регионалния фонд за градско развитие. Идеята е там да бъде обособено мултифункционално пространство за сценични и визуални изкуства, изложби, прожекции, научни форуми, търговски изложения и др.
По темата пръв взе думата Нейко Генчев от ГЕРБ, който изрази недоумението си, че по време на обсъжданията в комисиите някои от съветниците са показали, че не са запознати с проекта и международния архитектурен конкурс. “Сигурен съм, че тази сграда ще бъде един от бисерите на уникалния търновски архитектурен ансамбъл и ще е символ на връзката между традицията и модерността”, посочи Генчев. По думите му Експоцентърът ще бъде национална и световна забележителност. В заключение се ангажира да организира в бъдещия Експоцентър годишния световен форум на преводачите и издателите, което ще доведе не по-малко от 400 души, които за 3 дена ще оставят в града поне 0,5 млн. лв.
На противоположната позиция бе Стоян Витанов от БСП за България, АБВ, “Движение 21”. Той определи проекта като “кошмарна авантюра”, в която не желае да участва. “След разкостването на терена на Старото военно училище сега ни тласкате към ново безумие – изграждане на абсолютно ненужна сграда, наречена помпозно център за конгресен и културен туризъм”, посочи Стоян Витанов.
Елена Чамуркова от “Демократична България – обединение” изрази опасенията си, че този проект може да вкара Общината в дългове и в невъзможност да ги обслужва. Колегата ѝ Калоян Янков подчерта, че има съображения заради които не би подкрепил проекта. “Първото е, че той не решава цялостния проблем на Старото военно училище, т.е. вземаме решение да построим сграда в единия край на терена, без да знаем какво ще има в останалата част. Преди да знаем какво ще правим с малката част, трябва да сме наясно какво ще се случи с цялата територия”, посочи Янков. Според него Експоцентърът, дело на италианския архитект Клаудио Нарди, ще е изключително скъпо начинание, което Общината не може да си позволи. И като пример посочи музея на арх. Нарди в Краков, чието изграждане е струвало 50 млн. евро, докато за Експоцентъра във В. Търново са предвидени 10 млн. лв.
Препратка към знакови обекти в други европейски градове направи Росен Иванов от ГЕРБ. “Вероятно стъклената пирамида в Лувъра не дразни французите и не е пример за еклектика как се смесва модерно и съвременно. Същото е и с виенското колело в Лондон”, посочи Иванов. На изказването му реагира Валерия Дончева, която заяви, че се дават недопустими примери с европейски градове, в които управата отдавна се е погрижила за градската среда за разлика от Община В. Търново, където има с години натрупани проблеми, чакащи своето решение.
В крайна сметка след дебатите Общинският съвет одобри кандидатстването с проектното предложение по оперативната програма с 24 гласа “за”, 7 “против” и 4-ма “въздържал се”. След гласуването думата взе кметът Даниел Панов, който цитира председателя на журито на международния архитектурен конкурс арх. Георги Станишев, че навремето великотърновци са били и против Стамболовия мост и Старата поща. “Както заяви арх. Станишев няма новаторство, което да не е посрещнато с щикове и с желание да се осмее и унищожи веднага, но такъв е ходът на историята”, посочи Панов и подчерта, че това е първият проект, който Общината ще реализира в условията на комбинирано финансиране. По думите му Експозиционният център ще се самоиздържа в годините напред и ще се развие като едно от най-важните средища на културен и обществен живот във В. Търново и цяла Северна България.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново