Бъдещи шофьори не могат да вземат книжки заради ковид кризата

Публикувано на чт, 8 апр. 2021
313 четения

Десетки бъдещи шофьори не могат да получат свидетелство за управление на МПС заради невъзможността да изкарат курс по първа долекарска помощ. Причината е, че заради ковид кризата и въведените противоепидемични мерки центровете на БЧК, където се провеждат обученията, остават затворени до края на април съгласно заповед на здравния министър. Така бъдещите водачи не могат да подадат документи в КАТ, тъй като нямат удостоверение от Червения кръст. Абсурдната ситуация е в цялата страна и засяга хиляди курсисти, преминали успешно изпитите в автошколите.
“Има много хора, които са в изчаквателен режим, така да се каже, и не могат да си вземат книжките. Смятам, че има алтернатива за индивидуални обучения и организирането на по-малки групи, за да не се получава подобно струпване от чакащи, както е сега. Ние също нямаме право да записваме хора, в момента 60 човека чакат да започнат шофьорски курсове. След това същите тези хора трябва да преминат курс по първа долекарска помощ”, разказа Даниел Маринов, управител на автошкола във В. Търново. Той допълва, че в момента само от неговата школа има 16 курсисти, които са покрили изпитите по кормуване и теория и са принудени да чакат отварянето на центровете на БЧК. Наложеният локдаун на практика променя плановете им, въпреки че някои от тях чакат за свидетелство за управление на МПС, за да започнат работа, а други планират да заминат за чужбина.
“Не е толкова страшно положението според мен. При предишното затваряне, когато не работихме два месеца и половина, в рамките на месец успяхме да обхванем всички записани. Организирахме курсове всеки ден вместо три пъти седмично и нещата бързо се нормализираха”, заяви Димитър Русев, директор на Областния съвет на БЧК – В. Търново. Той уточни, че курсовете за първа долекарска помощ се провеждат във В. Търново и Свищов, но все още няма яснота кога ще заработят отново. От БЧК са изпратили молба до здравното министерство да възстановят обученията по-рано от предвиденото, като предлагат това да стане от следващата седмица.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново