Автобусните превозвачи в региона подкрепят националния протест

Публикувано на чт, 9 Ян. 2020
363 четения

Автобусните превозвачи от В. Търново и региона подкрепят националния протест на колегите си, който ще се проведе на 13 януари – понеделник. Причина за недоволството им е новата тол система, която трябва да замени винетките до началото на март, и проблемите в бранша, свързани с нелегалния превоз на пътници. Очаква се в протеста да се включат и товарни превозвачи, затваряйки първокласни и второкласни пътища във всички области на страната.
“Имаме активна позиция относно предстоящия протест. Все още обсъждаме по какъв начин ще подкрепим колегите си, тъй като исканията са напълно основателни. Това, което мога да кажа на този етап, е, че няма да спираме автобусните превози в понеделник, за да не пречим на гражданите и на учениците да достигнат до съответните населени места”, заявиха от фирма “Надежда – Надежда Христова”.
Превозвачите от региона настояват за по-ниски тарифи вместо предлаганите от държавата до 36 стотинки за километър. Според тях това ще доведе до скок в цените за крайните потребители. Недоволство предизвиква и обхватът на тол системата, който на обща база е 30 % от пътищата в страната и над 65 на сто за тировете, докато в Европа този процент е между 1 и 7 на сто. Така например в Чехия, където беше въведена от 1 септември м. г. тол система, обхватът ѝ е 4 до 5 % от пътищата.
Автобусните превозвачи настояват също и за подкрепа от страна на държавата срещу нелегалния превоз на пътници. Освен частните автомобили през последните години във В. Търново работят нелегално и бусове със 7-8 места, които обират пътниците малко преди да мине автобусът. “Това е една от причините да се откажем от някои линии. Водили сме безкрайно много разговори с ДАИ и КАТ. Лично аз съм подавала многократно сигнали със снимки на колите, с номерата, но реакция от институциите няма”, разказа Ивелина Гайдарова от “Пътнически превози” АД – В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново