Атрактивна програма обещава Националният събор на овцевъдите

Публикувано на пт, 28 апр. 2023
1464 четения

Богата и атрактивна програма обещава и тази година Националният събор на овцевъдите, който ще бъде открит на Гергьовден край Петропавловския манастир до Арбанаси. Негови организатори са Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация “Наследство в бъдещето” със съдействието на Министерството на земеделието. Единадесетото издание на форума ще се проведе на 6, 7 и 8 май.
Очаква се на откриването да присъства служебният министър на земеделието Явор Гечев, съобщи Симеон Караколев – съпредседател на НОКА. Началото на събора ще бъде поставено с изпълнения на емблематичния оркестър “101 каба гайди” и с участието на кукери.
Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета, ще бъдат показани по време на събора. Животновъди от цялата страна ще покажат селектираните овце и кози от над 30 породи в специализираните изложения в три обособени зони с обща площ от 1300 кв.м. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти, а на 8 май ще има аукцион на овце, кочове и агнета.
И тази година ще има атрактивни състезания за майсторско обезкостяване на агнета, ръчна стрижба и ръчно доене. За победителя в състезанието за най-тежък коч е предвидена награда в размер на 1000 лв. На събора ще има изложба на кучета и състезание на коне тежковози.
За първи път на събора ще се проведе конкурс “Най-дълга козина” при породата Калоферската дългокосместа коза, който ще е в две категории – за коза майка и за пръч. От козината ѝ се изработват кукерските носии, разказаха организаторите на събора.
“Тази година за първи път ще се състои изложба, която ще представи овцевъдството в различни аспекти на живота – изкуство, филми, музика и др. Експозицията ще включва 18 пана”, каза още Караколев.
На поляните край Петропавловския манастир ще бъде показана специализирана селскостопанска техника, оборудване, фуражи и селскостопанска литература.
Под мотото “Българските храни от български суровини” ще е специализираното изложение на овчи и кози продукти. В него ще се включат над 30 животновъди от цялата страна. С най-добрите си изделия те ще участват в конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.
Над 70 ще са участниците в традиционното за събора изложение на занаяти. Неповторими семейни преживявания ще предложи етновъзстановката “ЧифликЪт”, където самодейци от различни краища на страната ще покажат традиционните седянки и кулинарни празници. За посетителите на събора ще има атрактивни демонстрации на старовремска кухня в шоуто “В търсене на изгубения вкус”, разнообразни кулинарни зони и чевермета.
Над 2500 фолклорни изпълнители ще се изявят на двете сцени по време на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”. Самодейците ще представят и различни обреди и обичаи, свързани с празника Гергьовден, автентични геги, хурки и обредни хлябове. В програмата са включени хоротеки, изпълнения на Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл и оркестър “Орфей”.
В дните на събора ще има спектакли, също така демонстрации на Прабългарската школа по оцеляване “Бага Тур”, а вечерите ще завършват с изпълнения на нестинари.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново