Атанас Георгиев – майсторът, който пази старите занаяти

Публикувано на пн, 15 май 2023
303 четения

Атанас Георгиев от Вълчи дол бе един от майсторите, които се включиха със своите красиви ръчно изработени изделия в 11-то издание на Националния събор на овцевъдите край Лясковец. Атанас се занимава с обработка на кожи и направата на кожени изделия, като по време на събитието представи и двата занаята. Единият от тях е кожухарството и изработката на кожуси, елеци, пантофи, ръкавици и калпаци, а другият – кондурджийство, при който се правят еминии, кундури, чехли и др. Младият майстор изработва също колани и портфейли, които се радваха на голям интерес от страна на посетителите на събора.
“Всичко се изработва изцяло на ръка, бавно и трудно, с много нерви, но с голямо желание. Занаятът в България хем се цени, хем – не достатъчно. За съжаление на никой не му се занимава с ръчен труд, защото е много трудоемко – кроене, шиене. А повечето гледат да си намерят по-лека и по-платена работа”, казва Атанас Георгиев. По думите му, когато извика някой да му помага, първият въпрос е колко пари ще получи. “Първо трябва да видя този човек какво умее и след това ще му дам заплата. Защото, ако нищо не може за какво да му давам пари”, допълва майсторът.
Самият той е завършил ветеринарна медицина в Добрич и тогава започнал да ходи при майстор Иван Павлов. Казва, че при него го завел меракът. Първо започва от миенето на пода в дюкяна с парцала, почистването и затварянето на кепенците след края на работния ден. След това минава по пътя на чирака, за да може от 2004 г. да се нарече майстор. “Първоначално ме научи на сарачлък, но впоследствие исках да науча още неща и започнах да правя калпаци, цървули, колани, елечета и така до ден днешен”, разказва майстор Атанас.
Обяснява, че материали има и ги взима от заводите в Габрово и Каменар. Агнешките кожи се намират по-лесно, обработва си ги сам и ги използва за направата на калпаци, елеци, ръкавици и други изделия. Майсторът споделя, че за това, че през последните години няма зима, част от изделията му за студените дни не се търсят. Някои от клиентите му ги купуват по-скоро от сантиментална стойност. През последните години се наблюдава интерес към изделията му и за подарък за различни празници и юбилеи, а иначе негови клиенти са предимно танцьори от фолклорните формации от различни краища на страната.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново