Асенова махала – между историята, падащите камъни и речната тиня

Публикувано на вт, 25 Ное. 2014
1305 четения

Жителите на Асенова махала не са доволни от почистването на реката, при всеки дъжд те тичат, за да се евакуират.

Асенова махала е визитната картичка на старопрестолно Велико Търново. Тук всеки камък е история, но и проблем, затлачен и нерешен от години, заради липсата на координация и неизяснената отговорност между общината и държавата.
800 човека са избрали за свой дом най-стария квартал във Велико Търново. Проблемите им обаче не намират решение и търпимостта на хората е на път да бъде изчерпана, а гражданското напрежение да ескалира.
Кварталът в подножието на Царевец и Трапезица е богат на история, но още по-богат на проблеми. “При всеки дъжд изпадаме в истерия дали няма да бъдем наводнени и кога да започнем да изкарваме покъщнината си. От Трапезица валят камъни по минимум 200 килограма, които падат в дворовете ни. Къщите ни се тресат от вибрациите на преминаващите тирове. Проблемите стават непоносими. Живеем буквално като туземци. Нямаме тротоари. Където има асфалт, той е станал непроходим от дупките. Заради изронената настилка, линейки и пожарни трудно идват в квартала. Уличното ни осветление е като в дискотека и работи на принципа тука има, тука няма. Непрекъснато се молим на Общината, от две години изпращаме подписки с искания и няма нищо насреща”, споделят болката си хората от Асенова махала. Те са си направили Инициативен комитет за проблемите си, оглавен от Евелина Антонова, и се заканват, че ще започнат повсеместни дела срещу Общината и държавата за безхаберието им към квартала.
Напрежението ескалира и сме решени да излезем с децата и колите си на главния път за Арбанаси, докато не се решат проблемите ни, заявиха от Инициативния комитет в края на миналата седмица.
Като най-голям проблем хората от квартала поставят отстраняването на “тапата” по речното корито на Янтра. “Община и държава не могат да установят чия собственост е мястото, където се намира тази “тапа” на изхода на водния поток на реката. От Общината изчистиха определен терен около каменния мост и Владишкия мост, но това само доведе до разлив на водите. Така ни чистят, че ни превърнаха в микроязовир. При нас реката се разлива, защото от “тапата” водата не може да мине и да се изтече по-надолу”, коментира Симеон Николов, един от членовете на Инициативен комитет в квартала.
Според Николов, заради честите наводнения в Асенова махала и непрекъснатите спирания на тока, застрахователните компании и магазините за техника не желаят да правят застраховки на каквото и да е имущество на живеещите в тази най-красива част на старопрестолния град.
Друг проблем на най-стария квартал на Велико Търново е трафикът на тежкотоварни автомобили, които минават по ул. “Климент Охридски”, отивайки за промишлената зона “Дълга лъка”. “Моята къща вече три пъти става жертва на камиони, които се удрят в ъгъла й. Новопостроената къща на съседите вече има пукнатини заради многотонажните коли. Нали си представяте, че всеки ден заради тировете по 40 тона, минаващи под прозорците ни, преживяваме поне по десетина микроземетресения”, гневен е Божидар Блажев.
Той разказа, че съкварталците събрали подписка този трафик да бъде спрян. Получили официален отговор от Общината, че това няма как да стане, защото е единственият възможен маршрут за тежкотоварните автомобили към предприятията в района. Настоявахме камионите да се отклонят с построяването на надлез, но от Общината ни отговориха, че няма пари и проектът е неосъществим, обясни Божидар Блажев.
Проблемите на визитната картичка на Велико Търново продължават с безопасността. “Как да изпратя децата си на училище с градския транспорт? За да стигнат до спирката, те трябва да пресекат шосето към Арбанаси, което е държавен път. Колите се движат с висока скорост. Освен това в района на автобусната спирка от години тече изворна вода от Трапезица и при понижаване на температурите участъкът се превръща в ледена пързалка. Шофьорите да пазят чакащите хора на спирката или себе си? Докато не бъде премазано дете на пътя, никой няма да си мръдне пръста. Това ли трябва да се случи?”, поставя един след друг реторично въпроси, нерешени от години, Десислава Гетова, майка на две деца.
Хората настояват пред Община Велико Търново или да измести автобусната спирка, или в района й да постави “легнали полицаи”. Анастас Овчаров, живеещ в квартала, е намерил решение на проблема с водите на р. Янтра. Той предлага т.нар. байпасен тунел, който ще е с дължина около 90 м. Той ще отвежда проблемните води, застрашаващи улиците “Крайбрежна”, “Цар Иван Асен Втори” и “Климент Охридски”. Засега обаче общината няма пари, за да изгради тунела.
На 11 ноември т.г. хората от Асенова махала за пореден път са изпратили в Общината 10 основни искания за благоустрояване и безопасност, които да бъдат включени в инвестиционната програма и бюджета за догодина.
Жителите от кв. “Асенов” се чувстват буквално забравени от властите. “Чашата на търпението ни е преляла, а ние сме златната кокошка на Общината, защото туристите се разхождат при нас, а не в другите квартали на града. Ние сме рекламното лице на Велико Търново, но когато стане въпрос за решаване на проблемите, институциите абдикират”, каза Евелина Антонова, председател на Инициативния комитет на недоволните.
Оказва се, че и с туристите нещата не са розови. “Владишкият мост така беше ремонтиран по европроект, че първите високи води на реката почти го отнесоха. От него висят някакви неща, които в квартала ги наричаме глупостомерите на властта”, ядосва се Симеон Николов. Той си направил експеримент – дали като турист срещу заплащане за екскурзоводска беседа може да ползва изградената обществена тоалетна с европейско финансиране до църквата “Св. св. Петър и Павел” в Асенова махала. “Тоалетната е дадена от Министерството на културата за стопанисване и управление на музея. Отидох при екскурзоводката и се представих за турист да ми направи беседа, но първо я помолих да ползвам тоалетната. Оказа се, че тя е заключена, а ключът не е в екскурзоводите на музея, а стои в Общината. Е, тогава за какво ги дават тези пари?”, коментира Симеон Николов. Той дава пример и с единствената детска площадка в квартала, която дълго време буквално е смърдяла, защото до нея е била повредена канализационна шахта. Миризмата е едно на ръка, но по-важното според Николов е, че заради дупките по улиците до площадката не могат да стигнат майките с количките, а децата си трошат краката. Хората искат догодина в инвестиционната програма на Общината да бъде включено изграждането на още една детска площадка в по-новата част на квартала и да се възстанови старото игрище за тийнейджърите.
Хората недоволстват, че точно техният квартал с богатото си историческо минало изкарва с музея над 1 млн. лв. годишни приходи за общинската хазна, а не виждат нищо насреща за решаване на проблемите си.
По същия начин стои въпросът и с асансьора на Трапезица. “Прекрасно е, че го направиха, но как да стигнат туристите до него, като няма път? Асансьорът се оказа ново портмоне, но в разпран джоб. Не е ли по-добре първо да закърпим джоба? Като се качат на Трапезица туристите, какво ще видят – бурени? А ние какво да правим с падащите камъни в имотите ни?”, продължават да задават въпроси, на които почти са се отказали да чакат отговорите хората от Асенова махала.
Оказва се, че някои от проблемите им ще намерят решение. “Част от улиците са включени за изкърпване и това ще бъде направено до няколко седмици. Ще изпратим и фирмата за уличното осветление да ремонтира изгорелите осветителни тела около Владишкия мост. Догодина в програмата ни е включено изграждането на детска площадка в новата част на квартала”, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Той е солидарен с хората от Асенова махала, че голяма част от проблемите им не може да бъдат решени заради държавата. Действително “тапата” в реката е отговорност на държавата, оказва се, че тя няма пари за почистването на речните корита. На Министерството на културата ребром съм поставил въпроса за изграждането на подпорна стена и поставянето на мрежи, които да пазят от падащите камъни от Трапезица, но въпросът продължава да е висящ. Ще търсим пари за квартала от държавата и за честванията на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър”, посочи кметът.
Има начини за решаване на проблемите, лошото е, че няма желание. По пари ходим, но инфраструктурните ни проблеми вместо да се решават се задълбочават. Ако така продължава, туристите ще снимат дупките и рушащите се къщи на съседите, продължават да са недоволни хората от Асенова махала – визитната картичка на Велико Търново – най-красивият град за живеене и Балканската столица на туризма.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново