Артисти със световна кариера организираха ателие по импровизация в клуб “ТаМ”

Публикувано на чт, 18 май 2023
57 четения

Движенческо ателие по импровизация под надслов “Мислейки с тялото” проведоха Меган Бридж и Зорница Стоянова в клуб “ТаМ” във В. Търново. То беше отворено за всички, които се интересуват от движенческа импровизация и моментално композиране. “Трябва да се доверим на инстинктите си и най-важното ще се движим с любопитство, удоволствие и желание”, казват Меган и Зорница, които предложиха на присъстващите два танцови спектакъла и уъркшоп. Събитието във В. Търново се проведе с подкрепата на Програма “Достъп” на Фондация “Арт Офис”, финансирана от Национален фонд “Култура”.
Меган Бридж е американски танцьор със световна кариера, хореограф, продуцент и учен в света на танца. Тя е съдиректор на “Fidget”, платформа за нейната съвместна работа с композитора, дизайнера и музиколог Питър Прайс. Бридж е представяла своята хореография в Музея на изкуствата във Филаделфия, “FringeArts” и много други места в Съединените щати, а турнетата ѝ преминават през Ню Йорк, Виена, Берлин, Богота, София, Пловдив, Тбилиси, Скопие, Рен, Дрезден, Дюселдорф, Варшава, Краков, Люблин, Битом, Познан, Детройт, Питсбърг, Финикс, Йоханесбург и Цюрих.
Зорница Стоянова е награждаван хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 г. завършва Bennington College със специалност хореография и звуков дизайн, след което се мести във Филаделфия, САЩ, където продуцира и представя спектакли и видео под името BodyMeld/БодиМелд. От 2020 г. живее в София и продължава да ръководи проектите на БодиМелд в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя. Зорница е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Чрез BodyMeld тя основава и ръководи работилници и артистични резиденции. Стоянова представя сценичните си работи в традиционни и нетрадиционни пространства в България и по света, а нейните танцови арт филми са участвали във фестивали в САЩ, Мексико, Аржентина, Уругвай, България, Ирландия, Германия и Бангладеш. Зорница преподава “Техники за импровизация за сцена”, “Танц за камера”, и “Композиция” във Филаделфия, Франция, Унгария, родната си България и онлайн на хора от цял свят. Тя е и редактор в “thINKingDANCE.net”, а като майка на две деца продължава да работи за популяризирането на нуждите на родителите артисти в сценичната индустрия.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново