Арменец издигна в култ кирилицата

Публикувано на вт, 17 Ное. 2015
2051 четения

Всяка от триметровите букви има своята символика. Изработени са в Армения от специален камък.

Величествен кръст и розетата на Плиска посрещат туристите в “Дворът на кирилицата”.

Композиционен център на двора е паметникът на Цар Борис I.

Идеята за изграждането на комплекса, наречен “Дворът на кирилицата” е на арменеца Карен Алексанян, който от години живее в България. Комплексът в гр. Плиска беше открит навръх 2 май тази година по повод 1150-годишнината от покръстването на българите. Той разказа, че видял подобна композиция в Армения и решил да направи такава и у нас, воден от патриотични подбуди. По думите му това, което ни обединява, е азбуката ни.
Композиционен център на двора е паметникът на Цар Борис I, срещу него под 12- метровия кръст са поставени 3,5 метровите скулптурни фигури на св. св. Кирил и Методий. Смисловата ос на композицията свързва погледа на царя Покръстител с фигурите на светите братя. Подредбата им не е по азбучен ред, първите поставени букви изписват името на старата българска столица Плиска.
Буквите са ръчно изработени в Армения от камък туф. По тях са работили 12 души под ръководството на популярния арменски майстор Рубен Налбандян. Всяка буква има своя символика, убеди се и екипът на “Янтра ДНЕС”, посещавайки “Дворът на кирилицата” като част от участието ни в семинар “Регионалните медии – европейски тенденции и реални перспективи”.
В комплекса има още параклис и галерия, която тематично проследява историята на покръстването на българите. Експозицията е постоянна и 29-те картини са дело на великотърновския художник Иван Узунов, както и на Михаила Михайлова и Валентин Голешев.

Символика на буквите

А е началото на човешката история, започваща с приказката за Адам и Ева в райската градина, продължила с тяхното грехопадение и опитите за изкуплението му от техните наследници.
В скулптурата на Б е врязана фигурата на Бог, който е в небесата, но близък и обичащ всяко едно свое творение в света.
Буквата В припомня свещения смисъл на виното – древният еликсир на езическите богове в християнството се отъждествява с кръвта на Спасителя, олицетворяваща живота.
Гълъбът на буквата Г е многозначен образ на мира, свободата и Светия дух като едно от лицата на триединния Бог.
Дървото, издялано на буквата Д, е универсален образ на живота, на човешкия род с неговото минало и бъдеще, както и на битието въобще, обединяващо подземния, земния и небесния свят.
Еленът, изобразен на буквата Е, е символ на дълголетие, издържливост, грация и красота – единство от качества, изразявщи силата на живота и неговото очарование.
Скулптурата на Ж е разлюляна от житни класове – най-скъпото, което ражда земята, посято от хората с любов и почит към хляба.
Напуканата Земя, запълваща буквата З, символизира раждащото начало на човешкото съществуване, но и нашата тленност.
И няма конкретен символ, защото във всички езици, пишещи на кирилица, “И” е връзката между нещата, хората и природата, земното и божественото.
Й е много красива и кратка – като напомняне, че земният живот на човека е само миг, дъх от вечността и си заслужава да бъде изживян пълноценно и красиво.
Камбанките на буквата К приличат на красиви цветчета, които звънят с многогласието на природата и разнасят послания за чистота и неподправеност.
Лястовичките и лозите, украсяващи скулптурата на Л, са изразители на надеждата и божественото изобилие.
Буквата М е преклонение пред Мария – земната жена, родила Божия син за спасение на човечеството от греховете му.
Буквата Н е орнаментирана с нарове – те носят послания за плодородие и щастив брак. Плодът на нара завършва с малка коронка, от която се смята, че е заета формата на царския атрибут, означаващ ролята на владетеля.
О представя опрощението на греховете, то е и овалът без начало и край – вечният кръговрат на всичко в битието.
Пауните са не само красиви птици – те са един от небесните символи, в чиито опашки са събрани звездите на целия Космос.
Розите са признати за едни от най-невероятните цветя в природата. Техните цветове изразяват спиралата на вечността, а червените им цветове символизират любовта във всичките ѝ измерения.
Слънцето, обозначаващо буквата С, е източникът на светлината, живота, истината.
Тополите, които изграждат ствола на буквата Т, са едни от най-високите и силни дървета, опиращи с клоните си небето – израз на свързаността, единството на земния и небесния свят.
У – отворената книга върху тази буква завършва, но и оставя възможност за продължение на посланието на кирилицата – познанието винаги е отворено пред човека, той само трябва да пожелае да го приеме.
Факелът, изсечен на буквата Ф, е образ на огъня – водач, който разбива тъмнината и осветява пътя, обещава мир и заедност на хората.
Х е обозначена с храм – домът на Бога на земята, където хората отправят молитвите си за здраве, благоденствие и благодарят за помощта и закрилата.
Цветето е най-нежният и в същото време най-убедителният посланик на разбирателството и добронамереността между хората.
Часовникът отмерва времето, а слънчевият часовник в древността е съдържал още знаците на водата, метала, слънцето, огъня, земята, вятъра, скалите и небето и по разположението им в часа на раждането на човека са гадаели неговия характер.
Щ е затруднило майстора, защото задачата му била да изобрази…щастие! Какъв е образът на щастието? Точно това, което се е получило – пълнота, хармония, красота…
Ш и Ю са само орнаментирани, защото по-често се срещат в средата и края на думите, но това не ги прави по-малко красиви и значими.
Двете ер-ови букви – Ъ и ь – са уникално присъствие в кирилската азбука. Ъ е гласна и придава твърдост, категоричност в звученето на българския език, а “малкият ер” – ь – има точно обратната роля: да смекчава, да променя интонацията с нежност и мелодичност. Така тези две букви очертават широките граници – между силата и мекотата, в които се изразява словото чрез кирилицата.
Ябълката е божественият плод от райската градина. Тя е наслада и изкушение, но и съвършенство, желание за постигането му чрез познанието дори с цената на грешките.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Тихомир СТЕФАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново