Археолози разкриха на Трапезица представителен комплекс от 13 век

Публикувано на чт, 8 окт. 2020
1615 четения

Представителен архитектурен комплекс от 13-и век разкри на крепостта “Трапезица” във В. Търново доц. Мирко Робов от Археологическия музей с институт към БАН. Сградата с две крила е разположена в Югоизточния сектор на средновековната крепост. Тя е датирана към 40-те години на 13 век до падането на Търново през 1393 г., уточни археологът.
През 2014 г. , когато разкрива външното лице на южния зид на този феодален ансамбъл, доц. Робов попада на градежи от много добре обработени камъни, хоросанова спойка и измазани стени, което му показва, че на тази трета тераса ще има представително строителство, независимо от какъв характер. За съжаление през следващите 4 години финансирането за точно този сектор е отказано и проучванията продължават едва през 2019 г.
“Тази година нашите очаквания се потвърдиха. Разкрихме голям, затворен и много представителен ансамбъл. На този етап са установени две крила от запад и от север.
Стените са от добре обработени камъни, измазани отвътре с хоросан, тухлена настилка на пода и архитектурни елементи, които свидетелстват за особености в оформлението на сградите от този комплекс. Попаднахме на трапецовидни камъни от сводови конструкции, варовикова колона, бази, капител, все елементи, участвали в конструкцията на комплекса. Това само по себе си го поставя сред най-значимите открития в столично Търново”, смята доц. Робов. Той допълва, че плановите особености на комплекса са толкова различни, че нямат аналог в досегашните проучвания на старата столица.
Все още не е ясно как точно е функционирал този комплекс. На този етап най-достоверна е хипотезата, че това е архиерейска резиденция. Археологът припомни, че през 2013 г. е открита уникална находка костен завършек на архиерейски жезъл в съседния комплекс. Според него последните находки донякъде обясняват нейното наличие в тази част на крепостта.
От края на 12 век до 30-те години на 13 век върху тези две тераси от юг е съществувал комплекс за обработка на желязо производствени съоръжения, отпадъчни ями, жилища и некропол на железарите. След като той е изцяло изнесен, жилищата и ямите са затрупани, теренът е хоризонтиран и върху него възниква големият представителен комплекс. Една от основните загадки е прилепената до него голяма правоъгълна постройка, в която се е влизало от запад. Стъпала отвеждат към улицата, която е преминавала по хоризонталата непосредствено в южна посока. Настилката е била с каменни плочи, което още повече затруднява крайните изводи на археолозите относно предназначението на този комплекс. “Големият резултат от проучванията тук е свързан с изясняването на градоустройствения облик на Трапезица. Установихме, че в този участък, видим откъм Царевец и неговите институции, се редуват единствено затворени представителни архитектурни ансамбли. В него няма жилища и църкви с гробища около тях. Това ни дава сериозни аргументи да онагледим един градоустройствен облик на Трапезица, който е много по-различен от този на Царевец”, казва доц. Робов.
Интересен детайл в изясняването на тази част от Трапезица е вглеждането в единственото безспорно реалистично изображение на Търново от лист № 2 от Ватиканския препис на Манасиевата хроника. Гледната точка на художника е мястото, където сега се намира ВТУ, където е бил скриптория на Великата лавра “Св. Богородица Одигитрия”. Творецът е представил половината от хълма Царевец като основна крепост на столично Търново, а с най-големи архитектурни подробности е нарисувал точно този югоизточен сектор на Трапезица.
Преди два дни при разкопките доц. Робов се натъква на голям отвор, който сериозно го озадачава. Оказва се, че това е гърне с много големи размери за този вид керамика, заработено в пода. По нещата, които са намерени до този момент в помещението, се предполага, че това може би е била трапезарията на комплекса. Според размерите на гърнето то вероятно не е било за съхранение на зърно, защото е малко за такива неща, а за подправки, или за някакви масла. До момента обаче не са намерени конкретни следи, които да насочат археолозите защо то е поставено така в пода.
“Това е една атрактивна находка, която ще оставим така, когато комплексът добие своя краен експозиционен вид. Югоизточният сектор на Трапезица показва един много сериозен потенциал за последваща социализация и възможностите това да стане много бързо са напълно реални, стига да бъде включен в един по-краткосрочен експозиционен проект. Така посетителите от централната алея, минавайки край църква № 13 с високите запазени стенописи, край църква № 14, в която е имало царски изображения, ще мине край тези два представителни ансамбъла и оттам ще се насочи към музейната експозиция на хълма”, смята доц. Робов.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново