Арх. Йордан Терзийски – новото лице на политическата сцена

Публикувано на ср, 13 окт. 2021
2629 четения

Той е млад, успешен, търсещ нови предизвикателства. Архитект Йордан Терзийски е новото лице на политическата сцена във Велико Търново. До сега не е бил член на никоя партия. В края на септември, когато Кирил Петков и Асен Василев дойдоха в старата столица, за да се срещнат със своите симпатизанти и да представят проекта си “Продължаваме промяната”, стана ясно, че арх. Терзийски ще е водещата фигура на формацията в региона.
“Решението да се занимавам с политика беше импулсивно и спонтанно. Познавам Кирил и Асен от няколко години. Те са ми преподавали в така наречените Харвардски курсове в София. Смея да твърдя, че това са хора, на които вярвам. Когато те поеха по този път, реших, че е време и е правилно да ги подкрепя. Те се захващат с една много трудна задача, затова и го наричаме – въстанието на Асен и Кирил. Смятам, че ако някога човек иска да направи нещо, той трябва да го направи с правилните хора. Смятам още, че това е правилният момент”, мотивира тази нова посока в развитието си архитектът.
Готов е да обори и всички онези, за които “Продължаваме промяната” е поредната политическа еднодневка. “По-различни сме с това, че всеки има по-хубав живот извън политиката. Че всеки има бизнес или сериозно занимание и политиката не му е самоцел. На всеки от нас първият отговор беше – не, защото знаем или поне подозираме с какво се захващаме. Но след като премислиш нещата, си даваш сметка, че откажеш ли се сега, от тук насетне няма да имаш морално право да протестираш и да бъдеш критичен, защото си имал възможност да промениш нещо и не си го направил”, посочва начинаещият политик.
“Разбирам недоверието в част от хората, защото през всичките тези години имаше много проекти и това недоверие е напълно обяснимо. Но между нас и другите има няколко основни разлики. Първата е, че със своите действия в служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев показаха, че могат да постигнат резултати, които никой до тук нямаше капацитета и волята да направи. Второ – аз съм свидетел по колко чист начин се създава самата структура на тази партия. Няма интереси, които да трябва да се обслужват, няма натиск. Има хора с каузи и хора с лични биографии, които са готови да инвестират и рискуват, за да се случи нещо и на по-мащабно ниво”, категоричен е арх. Терзийски.
Липсата на политически опит не му пречи да знае какво точно иска да постигне в предстоящата предизборна кампания. “Ще сме сред хората, ще си говорим с тях. Няма да се крием в социалните мрежи, да се крием зад камерите и микрофоните на медиите. Ние сме реални, излизаме с лицата и с моженето си. Искаме хората да разберат, че искаме да ги представляваме в парламента не заради наша облага, а защото всички трябва да имаме по-добър живот”, убеден е архитектът.
Йордан Терзийски разделя времето си между София и Велико Търново. Завършил е СУ “Емилиян Станев”, след това ПМГ “Васил Друмев”, в паралелка по математика. След това продължава образованието си в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Работи като архитект вече 13 години. Занимава се както с проектиране, така и с управление на проекти – архитектурни, интериорни, инвестиции в имоти.
“В момента работя по един иновативен проект за къща, произведена в заводски условия, която е автономна и екологична. Може да функционира като използва енергия от слънцето и да се поставя на различни места”, обяснява той.
Може да се каже, че архитектурата е в кръвта на Йордан Терзийски. Баща му е арх. Иво Терзийски преди години беше главен архитект на Община В. Търново, сестра му също е архитект, дядо му е инженер. “Да избера архитектурата, при мен си беше осъзнато и собствено решение, което взех. Въпреки че сме рода от архитекти, всеки има свой собствен път и се развива в своя посока”, пояснява той. Баща му и майка му идват във В. Търново, когато бил малък. Дошли за малко, но се влюбили в града и останали. И все още живеят тук. “Велико Търново е мястото, където съм се изградил като човек, където имам много приятели. Сега ми помагат много в това мое начинание и са заедно с мен в този нов проект”, обяснява арх. Терзийски. Пояснява, че баща му също го подкрепя напълно. “Много отдавна вземам сам решенията в живота си. Не искам позволение от никой. Но родителите ми са винаги зад мен, симпатизират на каузата и са дори много по-активни от мен в последните седмици. Баща ми знае, че винаги съм имал интерес към обществения живот, че има каузи, за които съм се борил. Може би е знаел, че в някакъв момент ще се захвана и с нещо такова. Той ми е сред най-големите критици, което ме кара всеки ден да бъда по-добър от предишния”, не крие младият политик.
Каузите, зад които застава, не са една и две. С приятели основа първия баскетболен клуб за хора в инвалидни колички, направили го преди 12 години. “Този спорт се разви много, направиха се отбори в София, Варна, има и национален шампионат. В София имаше европейско първенство. Гордея с това, което направихме”, споделя арх. Терзийски.
През 2019 година той беше и сред бившите възпитаници на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” от Випуск 2003, които обновиха един от кабинетите в училището. Проектът за класната стая е изцяло негов. За реконструкцията са използвани съвременни материали. Осветлението беше сменено с енергоспестяващи LED панели, а черната дъска е премахната изцяло, като на нейно място е използвана специална интериорна боя, която позволява на учители и ученици да пишат директно върху стената на учебната зала.
В свободното си време арх. Терзийски обича да спортува, играе тенис, скуош, кара ски. Голям почитател е на импровизационния театър, последната година се занимава и с това. “Пандемията ограничи сценичните ни изяви. И не успяхме да направим няколко представления. В последната година се занимавам и с творческо писане. Гледам и в такъв момент да се усъвършенствам и развивам”, обяснява той.
Арх. Йордан Терзийски има син на 6 години, който се казва Теодор. Иска да го научи да е достоен човек, да се бори. Убеден е, че във възпитанието най-важен е личният пример.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново