Арбанаси ще празнува с концерта на Поли Паскова

Публикувано на чт, 11 Авг. 2016
432 четения

В чест на Голяма Богородица доброволци разчистиха римската чешма в селото

В чест на Голяма Богородица доброволци разчистиха старата римска чешма край Арбанаси. Каменният градеж се намира под телевизионната кула в местността Малкото лако и е паметник на културата. Местните хора са решили да облагородят мястото, тъй като наблизо минава екопътека. Непосредствено до чешмата е изградена беседка, което позволява там да се правят и пикници.
“Известно е, че от тук е минавал римски път, а чешмата е от това време. Наблизо има и ранновизантийскси резервоари. Иманяри от години ровят в района в търсене на имането на Рустем паша. Но ние разполагаме с готов проект и имаме намерение да възстановим римската чешма”, обясни кметският наместник на Арбанаси Тошо Кръстев. Той посочи, че ще търсят финансиране за проекта по различни национални и европейски програми.
Концертът на Поли Паскова ще бъде гвоздеят на програмата в тазгодишния празник на Арбанаси. На 15 август, когато православната църква почита паметта на Божията майка, хиляди богомолци от страната и чужбина идват да се поклонят в манастира “Свето Успение Богородично” с вярата, че там стават чудеса.
Празникът в Арбанаси започва още от предишната вечер. В манастирския храм се извършва вечерно богослужение, по време на което тържествено се внася чудодейният образ на св. Богородица. След това започва нощното бдение. По традиция на 15 август в 9 часа ще бъде отслужена и света литургия.
Празничната програма, подготвена от кметството, отново е много разнообразна, съобщи Тошо Кръстев. В събота в 9 часа започва ежегодният турнир по бърз шах, като до вчера за участие са се записали около 40 души. Негов домакин е кметството в Арбанаси. От 10 часа на конната база в селото ще се проведе състезание по прескачане на препятствия, в което ще вземат участие конни клубове от цялата страна.
В 18 ч. на откритата сцена в центъра на селото започва кулминацията на празника. Първи жителите и гостите на Арбанаси ще поздравят талантите от студио “Румина” при Военния клуб във В. Търново. Тържественият водосвет и официалното приветствие на Тошо Кръстев е в 19,30 ч. Програмата ще завърши с концерт на Поли Паскова в 20 ч.
Всички хотели и къщи за гости в Арбанаси за дните от 12 до 15 август са резервирани още преди месеци, обясни кметският наместник.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново